Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

5 trikova za visoko pozicioniranje na YouTube tražilici!

U današnjem blog postu podijelit ćemo s vama savjete i trikove kako da vaš video pozicionirate visoko na YouTube tražilici te samim time iskoristite ovu snažnu platformu s ciljem brendiranja vaše tvrtke, proizvoda ili usluge. YouTube kao takav još uvijek se nedovoljno koristi u navedene svrhe barem kada je riječ o hrvatskim tvrtkama. Navedeno je sjajna prilika za sve SMEove koji žele doći do novih pratioca/kupaca uz minimalnu investiciju.

Ako ste mislili da broj pregleda ili veličina branda određuje koliko visoko će video biti plasiran na YouTube tražilici, grdno se varate. Faktore koji utječu na rangiranje navest ćemo u obliku 5 savjeta i trikova koji će vam značajno pomoći kako biste nadjačali vašu konkurenciju.

1. Upečatljiv i relevantan naslov je kamen temeljac bez kojeg visoko rangiranje nije moguće. Za potrebe ovog teksta, zamislit ćemo da ste tvrtka koja se bavi proizvodnjom i prodajom raznih sorti vina. U ovom slučaju napravili ste video u kojem prezentirate najbolju hrvatsku graševinu na području Slavonije. Kako bi naslov bio s tehničke strane dobro odrađen, on u sebi mora sadržavati glavne ključne riječi po kojima će vas ljudi u pretrazi pronaći. To su u ovom slučaju: hrvatska, vino, graševina, najbolja, Slavonija ili u prijevodu “Najbolja hrvatska graševina u Slavoniji – vrhunska kvaliteta!”

Naslov kao takav je relevantan jer je u potpunosti povezan s onim što predstavljate u videu i povrh toga je upečatljiv sadržavajući u sebi snažnu izjavu “vrhunska kvaliteta!”

2. Opis vašeg videa treba biti opširna nadopuna vašeg naslova, u kojem se detaljnije opisuje što prezentirate u videu. Treba sadržavati što više relevantnih pojmova koje korisnici mogu koristiti prilikom pretraživanja, osim onih koji su navedeni u naslovu. Opisu vašeg videa možete pristupiti kroz sljedeći primjer teksta; U ovom videu predstavljamo najbolju hrvatsku graševinu… Najbolja hrvatska graševina dolazi is Slavonije. Kao tvrtka koja se bavi proizvodnjom najboljih sorti vina, možemo se pohvaliti širokom ponudom… Naša obiteljska tradicija proizvodnje vrhunskih vina… Naša vina hrvatske proizvodnje dostupna su na….

U ovakvom opisu obuhvaćate više pojmova koje korisnici mogu pretraživati te se tako rangirate i za ključne riječi koje nisu u naslovu.

3. Prosječno korisničko vrijeme gledanja i dužina vašeg videa dva su usko povezana faktora koje ćemo staviti po jednu točku. Vaš video treba sadržavati vrijednost za gledatelja s jasnom porukom i pozivom na akciju. Ne postoji savršena dužina trajanja videa jer ona ovisi o vrsti videa i što se prezentira. Naša preporuka je maksimalno trajanje videa do 3 minute ako je primjenjivo. Spomenute 3 minute iskoristite na najbolji mogući način jer ako je video dinamičan te pruža korisniku vrijednost on će ostati do kraja što YouTubeu govori da je vaš video relevantan. Što više korisnika gleda vaš video do kraja ili bar njegovu većinu, rangirat ćete se više jer YouTube sada zna da vaš video pruža vrijednost za korisnike koji pretražuju ono što vi nudite.

4. Thumbnail slika vašeg videa treba biti privlačna, jednostavna i profesionalno napravljena. Ona treba buditi emociju i nadopunjavati naslov vašeg videa. Ovim pristupom povećat ćete Click Trough Rate na vaše videe i iskočiti iz “paštete”.

5. Tagovi su zadnji na popisu ali svakako važni. Prilikom editiranja vašeg videa njih upisujete ispod opisa vašeg videa. Tagovi trebaju sadržavati sve ključne riječi i kombinacije ključnih riječi koji će vam dodatno pomoći u rangiranju. Npr: vino, hrvatsko vino, vrhunsko vino, bijelo vino, crno vino, slavonsko vino, najbolje slavonsko vino itd… Savjet; na dnu opisa također napišite do maksimalno 15 tagova.

Od krucijalne je važnosti pratiti svaki od navedenih koraka te ih uspješno implementirati kako bi ste se planirali visoko na YouTubeu po željenim ključnim riječima. Informacije koje vam dajemo su suho zlato za veliki broj niša i toplo Vam savjetujem da ih primjenjujete. S druge strane pak, ako vam je potreban iskusan marketing tim profesionalaca da to učini za Vas uz pripremu i implementaciju kompletne marketing strategije za vaš brand, slobodno nas kontaktirajte. Ne grizemo, obećajemo! 🙂

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas