Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Važnost fotografije u marketingu

Ne kaže se uzalud da ‘fotografija govori više od tisuću riječi’. Živimo u dobu u kojemu većinu informacija primamo vizualnim putem: okruženi smo pokretnim slikama s malih ekrana, jumbo plakatima, letcima, sadržajem s interneta, fotografijama i videima. Iz tog je razloga vizualna informacija ključna i u marketingu.

Cilj je fotografije prenijeti misli, ideje, poruke i osjećaje gledatelju, kako bi ga uvjerila u neku informaciju, potaknula na razmišljanje, i u konačnici, na djelovanje. Prednosti fotografije u oglašavanju otkrivene su još u 19. stoljeću i otada su izvrsno sredstvo promocije.

Prilikom oglašavanja svoje usluge ili proizvoda, posvetite vrijeme fotografiji. U masi konkurentskih sadržaja, korisnici će zapaziti onaj koji je najzanimljiviji, koji se po nečemu ističe od ostalih i koji je kvalitetno odrađen. Loša fotografija daje dojam da su i vaši proizvodi ili usluga loši. Velika je razlika između ‘fotografije’ i ‘dobre fotografije’. To svakako ne znači da morate angažirati najskupljeg profesionalnog fotografa u gradu da snimi vaše proizvode za novu web stranicu, letak ili billboard, ali znači da morate paziti na osnove kadriranja, dobro svjetlo i je li poruka koja se želi prenijeti potrošačima jasno razumljiva.

Brojne tvrtke često posegnu za Stock fotografijama. One su najlakši izvor na koji možete naići; besplatne su, profesionalne i raznolike, no nisu rješenje ukoliko se želite istaknut i biti jedinstveni. Kupcima je draže vidjeti stvarnu fotografiju vaših zaposlenika, ureda i proizvoda, nego Stock fotografiju koju su vidjeli već mnogo puta na drugim mjestima. Ne ustručavajte se izdvojiti novac na originalne fotografije, jer će vam se uloženo u konačnici vratiti preko interesa i povjerenja klijenata. Isto tako, fotografije nisu nešto jednokratno, upotrijebiti ih možete za razne sadržaje i promotivne materijale.

Još jedan važan savjet je – manje je više, odnosno, jednostavnost prije svega. Pojedinačne proizvode fotografirajte na neutralnoj pozadini kako ne bi odvlačila pozornost gledatelja s onoga što je bitno. Ukoliko je moguće, sve proizvode fotografirajte u istim uvjetima (pozicija, osvjetljenje, dimenzije…) kako bi katalog ili album bio pregledan i ujednačen. Harmonija slika ugodna je oku, a samim time daje i dojam profesionalnost. Nitko ne voli vidjeti primjerice jelovnik u kojem je svako jelo fotografirano iz različitog kuta, različite boje, svjetline, kontrasta i drugog. Hrana će izgledati nestandardizirano, a kuhar neprofesionalno.

Također, ne pretjerujte. Gledatelji su već pomalo zasićeni sadržajima koji nas konstantno bombardiraju sa svih strana. Izbjegavajte objavljivanje velikog broja fotografija na društvenim mrežama, odaberite one koje su vam najbolje uspjele i za koje smatrate da će se publici najviše svidjeti. Lijepe fotografije postići će bolje rezultate u online marketingu, korisnici će češće na njih klikati, komentirati ih i dijeliti, povećavajući doseg vaših objava i vidljivost same stranice. Pri objavljivanju fotografija obratite pozornost na veličine slika, jer svaka društvena mreža ima zadane dimenzije. Ako ne prilagodite veličinu, fotografije će vam biti odrezane što ostavlja dojam neprofesionalnosti.

Ne zaboravite upotpuniti fotografije dobrim copywritingom. Fotografija sama po sebi ostavlja prvi dojam i ukoliko se potrošačima svidi, tražit će još informacija, a tu nastupa dobar popratni tekst.

Zapamtite da fotografija priča priču o vašem proizvodu, usluzi ili poslovanju,  a svi žele da ta priča bude uvjerljiva, profesionalna i autentična!

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas