Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Gerila marketing – biti ili ne biti?

Što sve možete napraviti s kvalitetno osmišljenim i provedenim marketingom? Izgraditi brend, promovirati poslovanje kroz plasiranje sadržaja vezanih za proizvode i usluge putem mobilne aplikacije i web stranice, povezati se s potrošačima i zadobiti veći udio na tržištu, stupiti u kontakt s novim poslovnim partnerima, provoditi projekte koji će doprinijeti zajednici i još štošta.

Iako se danas većina marketinških aktivnosti tvrtke odvija u virtualnom svijetu kroz primjenu digitalnog marketinga još uvijek se uvelike koriste i tradicionalni mediji kao što su novine, letci i plakati. Za što uspješnije poslovanje poželjno je uz digitalni marketing koristiti razne konvencionalne i nekonvencionalne vrste marketinga. Jedna od nekonvencionalnih vrsta marketinga je gerila marketing.

Gerila marketing

Pojam gerile javio se 1960., kad je Ernest Che Guevara objavio svoju knjigu „Guerrilla Warfare“ ili gerilski način ratovanja. U njoj je opisao gerilsku taktiku ratovanja u kojoj se koriste netipične taktike, tj. napadi iz zasjede radi postizanja cilja u visoko konkurentnom okruženju i nepopustljivoj okolini. No, prve naznake gerila marketinga javljaju se tek krajem 1970-ih godina, u SAD-u,  kada je Amerikanac Jay Conrad Levinson 1984., objavio knjigu “Guerrilla marketing” kako bi opisao marketing čiji je cilj stvoriti “šuškanje” o nekom proizvodu ili brendu koje bi rezultiralo većom vjerojatnošću da potrošači kupe proizvode ili usluge ili da o tome razgovaraju s drugim potencijalnim kupcima.

Tvrtke u gerila marketingu koriste iznenađenje i/ili nekonvencionalne interakcije kako bi promovirala proizvod ili uslugu. Jedna od temeljnih odrednica gerila marketinga je povezanost s emocijama potrošača. Šest principa gerila marketinga su neočekivanost, drastičnost, humor, jednokratnost, niski troškovi i ulijevanje povjerenja. Odvija se na javnim mjestima kao što su ulice, koncerti, javni parkovi, sportski događaji, festivali, plaže i trgovački centri. Tipične, gerilske marketinške kampanje su neočekivane ponekad i interaktivne te mogu “dočekati” ciljane potrošače na neočekivanim mjestima. Cilj je takvog marketinga stvoriti jedinstvenu, uzbudljivu i izazovnu suradnju.

U odnosu na tradicionalni marketing, gerila marketing se događa “upravo sada”. Također, umjesto da se ulažu ogromne količine novca, ulaže se vrijeme, mašta, energija i informacije. Tradicionalni marketing namijenjen je velikim tvrtkama s velikim proračunima, a gerila marketing ima mnogo načina kako zaraditi novac bez uloženog novca. Osim toga, gerila marketing je usmjeren na manje skupine potrošača, u odnosu na tradicionalni marketing gdje se “cilja” na šire tržište.

Primjeri gerila marketinga

Među najranijim primjerima gerila marketinga uopće, a vraća nas u 80-te godine 19. stoljeća, naziva se ‘Hoćeš li me častiti pićem?’. U klubu bi do nekoga prišla predivna djevojka s pitanjem “Buy me a drink? (Hoćeš li me častiti pićem?)” i inzistirala na određenom brandu votke. Nakon što bi joj muškarac kupio piće, ona bi pričala o tome zašto baš voli tu votku, a nakon toga bi se samo izgubila u gužvi kluba.

Jedan od boljih primjera za ovu vrstu oglašavanja je Dancing Grass Vans u Londonu. Tvrtka koja se bavi proizvodnjom sokova za dostavu koristi kamione koji su prekriveni s pravom travom, a mogu se vidjeti po cijelom Londonu. Kako ti kamioni zbilja imaju svrhu i dostavljaju, prolaznicima ne ostavljaju dojam marketinga. Rezultat su privlačenje pogleda i garancija da će prolaznici zapamtiti ime tvrtke.

Dobar primjer je i Paris Hilton kojoj su prije nekoliko godina hakirali mobitel. Mobitel je bio Sidekick, a nakon spornog događaja njegova prodaja se preko noći udvostručila. Iako proizvođač mobitela tvrdi da nije imao ništa s time, to je bio odličan marketing za njih.

Jedan od nedavnih primjera gerila marketinga je kampanja Milke, gdje je Milka na prodaju stavila seriju od 10 milijuna čokolada kojima nedostaje jedna kockica. Šokirani kupci su tada shvatili da tu kockicu koja nedostaje mogu putem maila isporučiti na svoju adresu, ili na adresu drage osobe s osobnom porukom. Na taj način Milka je ‘pridobila’ svojeg kupca, ali i osobu kojoj je poruka s komadićem čokolade poslana.

Pojava i razvoj novih tehnologija usporedno su potaknuli razvoj nove potražnje i nove vrste kupaca. Uz transformaciju tržišta i postojanje društvenih mreža stvoren je novi pravac u svijetu oglašavanja, a jedan od njih je upravo i gerila marketing. Nekonvencionalan pristup, kreativnost, bezbrojne mogućnosti oglašavanja pristupačne svakom budžetu, prisniji kontakt s potrošačima  temelji su održivosti i uspješnosti ovog marketinga.

Gerila marketing pristup oglašavanju i promoviranju vam se čini zanimljiv i smatrate da će doprinijeti vašem poslovanju? Javite nam se! Zajedno ćemo primijeniti vaš marketing i u digitalnom svijetu.

Svidjelo vam se što se pročitali? Pročitajte i naše ostale blogove!

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas