Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

IGTV – the Good, the Bad and the Ugly

Što je IGTV i hoće li zaživjeti na hrvatskoj sceni? Instagram je krajem prošlog mjeseca izbacio novu aplikaciju pod nazivom IGTV koja omogućava gledanje dugih videa (do 60 minuta). Iako postoji kao zasebna aplikacija, funkcija je dostupna i unutar samog Instagrama.

Videi na ovoj platformi su produžene verzije Instagram storya – vertikalni videi koji se automatski pokreću ulaskom u aplikaciju. Ako vam je prva pomisao – zašto bih gledao/la vertikalne videe na Instagramu kad mogu gledat horizontalne na YouTubeu, vjerujte nam i mi se pitamo. Trenutno ne možemo zamisliti gledati serije ili filmove u tom formatu i to nam je najveća mana ove platforme. Pitanje koje se nameće je – što ova novina znači za vaš brend?

The good

Ne želimo biti pesimistični, ali za sada ne vidimo puno pozitivnih stavki IGTV-a. Podržavamo zdravu konkurenciju i nadamo se kako će ova platforma pozitivno utjecati na YouTube koji zadnjih mjeseci tjera YouTubere s platforme. Kreiranje platforme unutar postojeće aplikacije osigurava postojeću publiku i nećete ju morati graditi od početka. Drugačiji format zahtjeva kreiranje novog sadržaja i tome se najviše radujemo. Društvene mreže nisu one size fits all, stoga će brendovi koji se žele promovirati na IGTV-u morati raditi posebni sadržaj. Zanima nas kako će se brendovi, micro i macro influenceri snaći i nadamo se kako će oni koji recikliraju sadržaj biti u manjini. Pretpostavljamo kako će IGTV trošiti manje podatkovnog prometa od YouTubea i to je kao i švicarska zastava, veliki plus.

The bad

Automatska reprodukcija je zanimljiva stavka, jer ulaskom u aplikaciju pokreću se videi profila koje pratite, profila koji su vam preporučeni po dosadašnjim interesima te profila koji su trenutno popularni. Search opcija postoji, ali samo za kanale, ne i za sadržaj. To znači da je naglasak stavljen na osobe koje kreiraju sadržaj – već etablirane influencere i zvijezde koje će privlačiti korisnike na platformu. Osobama i brendovima koji nisu stvorili vjernu publiku na društvenim mrežama bit će teško probit se. Platforma funkcionira na osnovu algoritma koji će predvidjeti sadržaj koji bi vam se svidio, za razliku od YouTubea na koji dolazite gledati ciljani sadržaj. Na algoritme smo se već opekli i draže bi nam bilo kada bismo imali potpunu kontrolu nad pretraživanjem videa.

The ugly

Platforma za sada nema reklame, što je razveselilo korisnike, no ne i brendove. Potez nam je jasan, tvorci žele privući korisnike koje “izluđuju” reklame na YouTubeu, ali i dati priliku brendovima da istestiraju platformu prije nego krenu s oglašavanjem. Monetizacija videa je planirana za budućnost, no točan datum još nije poznat.

Cisco predviđa kako će 2021. oko 78% mobilnog interneta ići na gledanje videa, stoga ostavljamo prostor za rast i razvoj ovakvih platformi. Na mladima svijet ostaje – svaki put kada se stvori hype oko nove aplikacije okrećemo se generacijama koje su ciljana publika, jer uspjeh takvih platformi ovisi o njima. Zato sve ovisi o tome kako mlade generacije konzumiraju sadržaj i oni će na kraju presuditi IGTVu.

 

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas