Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Influenceri – pošast modernog doba?

Dok nam prijatelji koji rade u školama javljaju kako je influencer najpopularnije zanimanje među novim generacijama, nadamo se kako su školarci svjesni činjenice da to nije samo posao, nego i lifestyle. Mnogi misle kako je posao influencera samo objavljivanje fotografija i videa u kojima nam promoviraju proizvode i usluge nekog trećeg i ne shvaćaju koliko znanja i truda stoji iza tih objava.

Na to ću se osvrnuti kasnije, ono što želim naglasiti na početku je – ako ste došli na ovaj blog očekujući patroniziranje influencera, promašili ste. Mi marketingaši prepoznajemo trud koji influenceri ulažu u svoj posao i definitivno nismo jedni od onih – “tebi je to pet minuta posla”. Stereotipe koji se vežu uz njih, opravdavaju loši pojedinci koji ne žele uložiti trud nego na sumnjive načine grade svoju mrežu fanova.

Biti influencer u Hrvatskoj znači raditi dodatni posao koji plaća račune, dok gradiš svoj brend. To je posao u kojem se rezultati ne pojave preko noći i samo najustrajniji uspijevaju. Svi influenceri u početku ne naplaćuju svoje usluge nego grade mrežu poznanstava, portfolio i povećavaju broj pratitelja. Gradnja brenda zahtjeva rad bez radnog vremena i konstantno usavršavanje.

Marketing je igra brojeva i upravo oni influencerima život znače. Broj pratitelja, lajkova, komentara, jedinstvenih posjeta, doseg objava i drugi brojevi opravdavaju cijenu suradnje. Zato je izrazito bitno tražiti media kit koji prikazuje Google analitiku, Youtube analitiku i Instagram follower engagement rate. No zadatak marketingaša je istražiti svakoga s kim surađuje. Mi koristimo social blade – platformu koja pokazuje stvarni pad i rast pratitelja na radnim društvenim mrežama. Obratite pozornost na broj pratitelja koje određeni influenceri dobiju u danu. Ukoliko ih kupuju, vidjet ćete rast od 1000 pratitelja u jednom danu i stagnaciju sljedećih tjedan dana.

Razlog zbog kojeg mnogi brendovi zaziru od influencera je njihova uniformiranost. Ako duže vrijeme pratite nečiji profil, vjerojatno već napamet znate kakve objave možete očekivati određene dane u tjednu. Zbog natrpanog rasporeda, vaša objava bit će ista kao i sve druge sponzorirane objave, jer im je kvantiteta bitnija od kvalitete. Veliki influenceri oslanjaju se na testirani način rada koji prolazi kod njihove publike – fotografija/recenzija na blogu/kratka recenzija u sklopu dužeg videa i nagradna igra. Oni nemaju vremena kreirati jedinstveni sadržaj za svaki proizvod i zbog toga ćete, ako surađujete s više influencera u isto vrijeme, dobiti gotovo identičan sadržaj, samo na različitim kanalima.

Suradnje s manjim influencerima donose obostranu dobit, jer se oni još probijaju na scenu i svaki novi pratitelj im je bitan. Zbog toga će biti spremni izdvojiti više vremena na određenu objavu. Druga prednost manjih influencera je veće povjerenje publike koje ostvaruju jer su im sponzorirane objave u manjini.

Isplativost suradnje računajte kroz budžet koji ulažete u promoviranje na društvenim mrežama. U omjer uloženog i dobivenog uračunajte doseg koji vaše objave imaju i koliki bi imale kada biste povećali budžet za influencerovu plaću. Na što još treba paziti kod dogovaranja suradnji? Obratite nam se s povjerenjem i prepustite stručnjacima vođenje marketinga vaše tvrtke.

P.S. Znate li kako se influencer zove na hrvatskom? Utjecajnik.

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas