Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Kako izgraditi brend na Instagramu

Nepojmljivih 6 milijardi Google rezultata, preko 800 milijuna aktivnih korisnika te 40 milijardi ukupno objavljenih fotografija dovoljno govori o veličini i uspjehu još uvijek rastućeg Instagrama. Instagram koji nas redovito oduševljava novim funkcijama, još uvijek samouvjereno drži mjesto omiljene društvene mreže širom svijeta.

Ako se, kojim slučajem, u 2018. još uvijek dvoumite treba li vam Instagram, razmislite o sljedećem. Na Instagramu se čak i do 58 puta prije ostvari interakcija među korisnicima u odnosu na Facebook. Korisnici koji posjete vašu web stranicu nakon što su vidjeli vašu reklamu na Instagramu, zadržat će se na istoj u prosjeku 190 sekundi što je značajno više u usporedbi s drugim društvenim mrežama.

Sada, uz jasnu predodžbu koliko je Instagram važan alat u procesu brendiranja, možemo preći na konkretne savjete kako uspješno voditi (poslovni) Instagram profil. Možda se trenutno pitate pa koliko teško može biti objaviti fotografiju, napisati kratki opis i staviti koji hashtag?! Iako vam se na prvu vođenje Instagram profila možda čini kao lak zadatak, opet vas, statističkim podatcima bacamo na razmišljanje. Gore u tekstu spominje se podatak kako je dosad na Instagramu objavljeno preko 40 milijardi fotografija. Posljednja pak istraživanja pokazuju kako se na ovoj društvenoj mreži svakodnevno objavi oko 95 milijuna fotografija. Ovaj enormni broj, koliko inspirativan, toliko vam može zadati i glavobolju. Naime, zbog nesnošljive svakodnevne pretrpanosti Instagrama, po novom algoritmu, 70% objava prođe ispod radara.

Sada vam je više nego jasno, zašto je bitno imati nekoga tko će znati isplanirati točne korake usmjerene vašoj ciljanoj publici kako bi od Instagrama izvukao maksimum. Instagram je moćan alat, ali ukoliko se ne znate koristiti njime, kao da ga i nemate. Vođenje (poslovnog) Instagram profila puno je više od objave fotografije uz par riječi i pokoji hashtag. Proces je to, u kojemu svaki korak tj. objava treba biti pomno isplanirana, praćena te u konačnici analizirana. U nastavku vam donosimo nekoliko smjernica kako bi to, u pravilu, trebalo izgledati.

  • Analiza ciljane publike i postavljanje ciljeva

Prije no što išta poduzmete, zapitajte se jedno naizgled nepotrebno pitanje. Nalazi li se moja ciljana publika uopće na Instagramu? Brojka od 800 milijuna korisnika je impresivna, no nalazi li se među tih 800 milijuna i moj trenutni/ potencijalni kupac/ korisnik? Ukoliko ne, možda je bolje da svoju poslovnu komunikaciju prebacim na primjerice Facebook za kojeg već znam da obuhvaća područje mojih korisnika i kupaca.

Kada ste utvrdili da je Instagram za vas bitan dio brendiranja jer se na istom nalazi vaša ciljana publika, nužno je postaviti ciljeve. Putem Instagrama možete podići svijest o vašem brendu, možete izgraditi veću zajednicu, doći do potencijalnih kupaca, većeg broja posjetitelja na vašoj web stranici i slično. Postavite prioritet i prema tome kreirajte sadržaj. Vaši će se ciljevi s vremenom mijenjati što je očekivano, no za početak krenite s definiranim i vremenski postavljenim ciljevima. Instagram je još uvijek platforma namijenjena uglavnom mlađoj publici iako svakodnevno raste broj „starijih“ korisnika. Konstantno imajte na umu kako je to brza društvena mreža sa stalnim rastom objava. Bitno je prilagoditi komunikaciju mladima koja ne smije biti ukočena i formalna već prijateljska. Uzmite u obzir i kratko zadržavanje pratitelja na vašoj objavi stoga vam opisi moraju biti kratki i sažeti sa svim informacijama koje želite komunicirati jer nakon par sekundi vaš potencijalni kupac već lajka drugi niz objava na naslovnici.

 

 

  • Sadržaj i raspored

Ispunjenju vaših ciljeva na Instagramu vodit će vas kreativan i zanimljiv sadržaj, koji nikako ne bi trebao biti izravno prodajnog karaktera. Instagram, naime, ne trpi klasičnu prodaju, pratitelji cijene i podržavaju sadržaj koji posjeduje dodatnu vrijednost. Kada se radi o brendiranju savjetujemo prikazati drugu stranu priče. Uvedite vaše pratitelje u proces nastanka proizvoda, upoznajte ih s licima vaših vrijednih zaposlenika, kreirajte osobniji pristup koji će rezultirati većim zbližavanjem i potporom okupljenih pratitelja. S vremena na vrijeme ubacite pokoju zanimljivost, inspirativan citat ili pošalicu, ovisno o sadržaju koji inače objavljujete. Analizirajte konkurenciju, učite na njihovim greškama te sukladno tomu prilagođavajte komunikaciju na Instagramu.

 

  • Prepoznatljivost

Sav sadržaj koji kreirate na Instagramu trebao bi imati svoj slijed uz jasnu prepoznatljivost. Cilj je vaših vizuala potaknuti želju odnosno emociju kojom ćete se podsvjesno smjestiti u srca vaših pratitelja. Kako bismo pojednostavili stvar, stavite se u položaj vašeg potencijalnog strastvenog kupca/ korisnika. Što bi svaki od njih volio vidjeti na vašem Instagramu? Kojom ćete porukom ili vizualom probuditi njihova osjetila? U svrhu prepoznatljivosti kreirajte krovnu temu vizuala, nekakav detalj po kojem će te biti prepoznatljivi, bio to logotip, hashtag, filter ili nešto slično.

 

 

  • Suradnja s influencerima

Pristupačan i jeftin, a često profitabilan potez svakako je suradnja s odgovarajućim influencerima koji će koristiti vaš proizvod ili uslugu te vas zauzvrat promovirati na svom Instagram profilu. Influenceri imaju jak utjecaj na svoje pratitelje jer su s njima uspostavili odnos povjerenja te im njihova riječ nosi određeni kredibilitet. Taktički pristupite ovoj strategiji i fokusirajte se na influencere usko povezane uz vaše područje kojima se profil ne svodi na konstantna sponzorstva i reklame. Ako se dvoumite između velikog i malog influencera, uzmite u obzir kako ste velikim influencerima vi jedna u nizu objava. Manji influenceri još uvijek cijene svakog novog pratitelja i više će se potruditi oko svake novo ostvarene suradnje što rezultira obostranom dobiti.

 

  • #Hashtagovi

Hashtagovi popularan su i dobar način da vas ciljana publika pronađe u moru svakodnevnih objava. Koristite veći broj hastagova koji su usko povezani s onim što prezentirate. Također, ako mate prostora, osmislite jedinstveni i lako pamtljivi hashtag. Pozovite vaše pratitelje da se primjerice fotografiraju s vašim proizvodom te u opis objave dodaju vaš novokreirani, simpatični hashtag. Zauzvrat ih nagradite za aktivnost u obliku nagradne igre ili popusta. Također, pratite popularne i vama usko vezane hashtagove te zapratite pojedince koji ih koriste. Oni su vaša ciljana publika i vjerojatno će vas velik broj njih podržati, naravno, ukoliko imate zanimljiv i vrijedan sadržaj.

 

Ovaj kratki vodič tek je maleni dio posla kojim se marketinški tim Ofira bavi, stoga ukoliko planirate brendiranje na Instagramu, a nemate vremena ažurno i kvalitetno voditi svoj poslovni profil ili ste jednostavno ostali bez ideja, tu smo za vas. Kvalitetnim fotografijama, zanimljivim opisima i pomno odabranim hashtagovima dokazat ćemo vam čaroliju koju Instagram nudi, ukoliko ga valjano usmjerite ka ostvarenju vlastitih ciljeva.

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas