Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Instagram i Facebook trgovina

Vjerojatno ste do sada čuli za mogućnost povezivanja Instagram i Facebook trgovine s vašom web trgovinom. No što točno time dobivate i koji su preduvjeti za to potrebni, saznat ćete u daljnjem tekstu. 

Pretvorite svoje pratitelje u kupce

Ukoliko vaša web trgovina već ima zalihu artikala, vrijeme je da povećate broj potencijalnih kupaca i otvorite svoj izlog na Facebooku te Instagramu. Kažemo izlog jer upravo tako i funkcioniraju shopovi na ovim društvenim mrežama. Prikazuju vaše proizvode zainteresiranim korisnicima, a željenu kupovinu preusmjeravaju na web shop.

Što je potrebno znati za otvaranje Facebook i Instagram shopa

Uz pretpostavku da već imate web shop, ovisno o platformi, potreban je dakako plugin koji će omogućiti sinkronizaciju proizvoda s Facebookom, odnosno Instagram shopom, a proizvode je moguće uređivati i ručno. Proces spajanja zapravo je lak zadatak i Facebook nudi jasne upute za to. Koraci su dostupni putem poslovnog Facebooka, stoga se nećemo previše zadržavati s uputama.

U teoriji je potrebno par dana da se shopovi odobre, no mi nerijetko čekamo i dulje, a za neke proizvode i po par tjedana. Još jedna mana je što ponekad nastanu problemi s prikazom određenih artikala, ali ništa što prigovor i revizija ne mogu riješiti.

Isplati li se prodaja putem Facebook i Instagram shopa?

Ako još uvijek sumnjate u značaj ovih platformi, svakako pregledajte naše ostale blogove i uvjerite se u moć i veliku poslovnu mogućnost koje one nude.

Zamislite da u vašu fizičku prodavaonicu dnevno uđe 1000 ili 2000 potencijalnih kupaca?!

Tu brojku moguće je postići već u prvom mjesecu otvaranja shopa na društvenim mrežama. Potencijal se povećava svakim novim proizvodom, oglasom, kolekcijom, a najviše rasprodajama. Dakako, u fizičkoj prodavaonici posjetitelje je lakše pretvoriti u kupce jer u istu dolaze s većom namjerom kupovine. Zato je potrebno poznavati trikove, pratiti analitike i raspolagati dobrim strategijama kako bi se ta namjera povećala i u online prodaji. Tada u pomoć uskačemo mi 😉

Određeni brojevi mogu vam pomoći razumjeti koliko publike je potrebno da bi vaša online trgovina donijela željene profite. Važno je znati: 

  • prosječan postotak konverzije.
  • prosječnu vrijednost narudžbi u vašoj online trgovini
  • postoji li razlika u marži između fizičke i online prodavaonice?
  • prosječni trošak klika

Osim navedenog, shopovi na društvenim mrežama uvelike će utjecati o performansama samog web shopa, proizvodima, konkurenciji, cijenama i ostalim elementima trgovanja. 

Uredite izlog svoje trgovine

Ponuda ne mora biti istovjetna onoj na web-u, stoga možete odabrati one proizvode koje želite prikazati u shopu na društvenim mrežama. Kada proizvode ažurirate na web shopu, izmjene će se automatski prikazati i na Facebook te Instagram shopu.  

Kao i u fizičkoj prodavaonici, izlog je preporučljivo urediti, istaknuti aktualne artikle te redovito ažurirati. Na Facebooku je moguće kreirati kolekcije, stoga je preporučljivo grupirati proizvode radi preglednosti. 

Mogućnosti Facebook i Instagram trgovine

Kako biste aktivirali shop na Instagramu, prvo je potrebno imati Facebook shop. 

Prilikom svake objave ili storya moguće je označiti prikazane proizvode te tako napraviti prečac do kupovine. Na objave je moguće označiti više proizvoda, dok je kod Instagram storya moguće samo jedan. Nadamo se i tom poboljšanju uskoro.

Jedna od novosti kojoj se prodavači više vesele nego što ju kupci prihvaćaju, je svakako subscribe button. Radi se o notifikaciji kupcima o novim proizvodima, akcijama i kolekcijama. 

Ovogodišnju integrciju oglasa u Instagram explore (to je onaj dio koji se prikazuje klikom na povećalo) s veseljem smo pozdravili. Kao mjesto gdje korisnici pretražuju fotke, zanimljivosti i svježe objave prema području svog interesa, Instagram explore sjajan je za prikazivanje oglasa određenih brendova. Uz malo više truda oko kreiranja takvih oglasa koji se pozicioniraju na ovom dijelu Instagrama, posjetitelji će se rado povezati s vašom trgovinom.

marketingirajme-facebook-instagram-trgovina

Uz pretpostavku da je oglašavanje vaših proizvoda relevantno za publiku koja se nalazi na ovim društvenim mrežama, Instagram i Facebook shop imaju potencijal zlatne rude za doseg i privlačenje kupaca.

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas