Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Interne poveznice za bolje korisničko iskustvo i SEO

Kada se kreće u izradu nove web stranice, osim smišljanja vizualnog izgleda, bitno je razraditi i strukturu koja će pratiti interne poveznice kako bi sav bitan sadržaj bio nadohvat ruke korisniku, a i robotima koji indeksiraju stranice. Loša struktura vrlo lagano može uništiti korisničko iskustvo jer ako traženi sadržaj nije brzo dostupan, zašto bi itko ostajao na stranici? Isto vrijedi i sa SEO pogleda jer niti roboti ne mogu svemu pristupiti ako se „vrte u krug“. Stoga, interne poveznice su veoma bitan aspekt kod osmišljavanja onpage SEO strategije.

Govoreći o kvalitetnoj strukturi unutrašnjih poveznica, ona ima nekoliko funkcionalnosti poput:

– poboljšanje korisničke navigacije upućivanjem na povezane sadržaje po cijeloj stranici putem usidrenih linkova

– omogućavanje robotima lakše kretanje po cijeloj stranici

– kategorička organizacija po ključnim riječima

– slanje takozvanog “link juice” među povezanim stranicama koji je jedan od faktora za rangiranje.

Sve kreće od arhitekture stranice koja bi u pravilu trebala slijediti piramidalnu ili silos strukturu gdje će početna služiti kao centrala prema svim ostalim bitnijim stranicama. U prijevodu, početna je na vrhu, ispod nje su sve bitnije stranice ili kategorije koje zatim šalju korisnika prema svim ostalim detaljima.

Iz tog razloga, treba posvetiti malo vremena i kod dizajniranja izbornika koji bi trebao smislen i pregledan. Pomoću njega treba se brzo pristupiti drugoj razini stranice pa je poželjno izbjegavati stavljanje svih postojećih poveznica. Točnije, izbornik ne mora sadržavati sve stranice koje su kreirane jer onda gubi svoju svrhu i dolazi do pretrpanosti koji nije ni vizualno prihvatljiva. Dobro osmišljena navigacija unutar izbornika treba omogućiti kroz dva ili tri klika dolazak do svih bitnih zasebnih stranica gdje se promoviraju usluge ili proizvodi. Uz to, s navigacijom se lagano može predstaviti kategorizacija stranice koja će biti jednako shvatljiva kako samom korisniku, tako i robotima koji će pratiti navedene linkove.

Također, početna stranica vrlo vjerojatno će imati najviše backlinkova, odnosno poveznica s drugih domena što generira i njezin autoritet kojeg će onda slati na ostale važne stranice. Stoga je potrebno imati dobru strukturu kako bih se “link juice” mogao jednako raspodijeliti prema drugim zasebnim stranicama što će rezultirati lakšim i boljim rangiranjem. Nema potreba slati “link juice” prema impressum stranici koja ne nosi nikakvu vrijednost glavni sadržaj onoga što predstavljate korisnicima.

Osim kroz izbornike, povezivanje stranica vrši se i putem sadržaja što se često može vidjeti na blogovima koji određenu tematiku produbljuju slanjem na već ranije objavljeni tekst. To se uglavnom radi putem usidrenih poveznica koje točno govore čitatelju što mogu očekivati klikom na taj link. Naravno, nisu samo blogovi u pitanju jer se ovaj princip može primjenjivati na sav sadržaj, ali je bitno ako će usidreni link biti ključna riječ, onda poveznica treba voditi prema relevantnom sadržaju, a ne na nešto sasvim drugo.

Tu također treba naglasiti ako se cijelo vrijeme koristi ista usidrena poveznica s ključnom riječi, rezultat može biti kazna zbog spama. Ne postoji magična brojka koja će aktivirati moguću kaznu, no uvijek je poželjno koristiti sinonime ako se ista ključna riječ ponavlja nekoliko puta. Osim, ako unutar teksta baš svaka rečenica ima poveznicu prema nečemu, pa iako imali 1000 sinonima, to će se i dalje klasificirati kao spam.

Lokacije poveznica nemaju nikakvu dodatnu vrijednost u očima tražilica, no uvelike utječu na korisničko iskustvo. Tko bi želio sve bitnije linkove tražiti na dnu stranica, pogotovo ako početna ima puno elemenata pa treba odvrtjeti nekoliko “ekrana” kako bi se došlo do footera. Poveznice u sidebaru i footeru mogu voditi prema važnijim stranicama, ali ne treba s time pretjerivati, nego razmišljati s korisničke strane kako pomoću tih dodatnih elemenata omogućiti lakšu, jednostavniju i precizniju navigaciju.

Kada se u SEO domeni govori o linkovima, uglavnom se misli na backlinkove koji i dalje nose veliku vrijednost u rangiranju stranice. No, to nije razlog da se zanemari i interna struktura o kojoj zapravo ovisi koliko će se posjetiocu zadržati na stranici ako želi proučiti sve što prezentirate. Stoga razmislite koliko je zapravo dobra vaša arhitektura i struktura te koliko se lagano navigira kroz sadržaj prema drugoj relevantnoj stranici.

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas