Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Kako iOS 14 promjene utječu na Facebook oglašavanje?

Većina korisnika koji se aktivno bave oglašavanjem na Facebooku dobila je obavijest o promjenama izvještavanja i praćenju događaja (events) na web stranici.

Dobivali smo svakodnevne upite od klijenata koji su bili zbunjeni što se to događa s Facebook-ovom platformom i kako će novonastale promjene utjecati na njihov biznis.

apple

Američki Apple je sa svojim novim operativnim sustavom iOS 14 koji se koristi na najnovijim iPhone i iPad uređajima omogućio novi segment zaštite privatnosti.

S novim iOS sustavom ograničava se mogućnost skupljanja podataka korisnika preko aplikacija koje moraju dobiti odobrenje za skupljanje istih. Samim tim dogodile su se promjene u oglašavanju putem Facebook aplikacije.

Neki oglašivači su pomislili kako neće više moći puštati svoje oglase ka korisnicima koji koriste iOS 14, no bez brige. U ovom dijelu se nije ništa promijenilo. Korisnici će i dalje dobivati oglase preko Facebook platforme.  

Postavke na iOS 14 omogućuju opt-in opciju koja će vas pitati želite li da vas određena aplikacija prati i dijeli podatke. 

Za iOS 14 uređaje postojat će ograničenje od 8 događaja za optimizaciju (events) po jednoj verificiranoj domeni, što znači da će se za optimizaciju moći koristiti maksimalno 8 događaja po prioritetima koje postavimo.

Novo ažuriranje iOS-a može ometati optimizaciju, pogotovo ako nema dovoljno podatka. Ovo vjerojatno nije dobra vijest za male oglašivače koji nemaju puno podataka u odnosu na velike igrače. Također, kako sve više ljudi ažurira svoj operativni sustav na iOS 14, s vremenom će se smanjiti i veličina ponovnog ciljanja publike (retarget).

Izvještavanje i praćenje učinkovitosti kampanja

Što se tiče podataka u izvještajima o oglasima, doći će do trodnevnog kašnjenja u prikazu podataka za one podatke koji dolaze od korisnika iOS 14. To je zbog Apple PCM (Private Click Measurement) protokola. PCM može ograničiti i odgoditi pristup podacima.

Drugi problem može biti i ograničenje podataka o konverziji te se neće prikazivati pravi broj konverzija po oglasu.

Kako pripremiti vaš oglasni račun za navedene promjene?

Verificirati domenu s Facebook-om

Kada verificirate svoju domenu putem Facebooka, to znači da ste službeno na platformi.

Postoji nekoliko načina provjere domene putem Facebooka. 

  • Dodavanjem DNS TXT unosa u svoj DNS zapis kako biste potvrdili da ste vlasnik određene domene. Da biste to učinili, potrebno je da u DNS records sekciji za vašu domenu u TXT record dodate sljedeći tekst: facebook-domain-verification=b0jqp5p1jth81o9junhpu8nquokdhu* 

*Ovo je samo primjer teksta, točan kod je za svaku domenu unikatan

  • Dodavanjem HTML dokumenta u root vaše stranice u web direktoriju public_html jednostavnim prijenosom HTML datoteke koju možete preuzeti od Facebooka.
  • Dodavanjem meta taga u odjeljak <head> na početnoj stranici vaše domene. U pitanju je jedna linija koda koju prekopirate i ubacite na vašu web stranicu. 

Primjer: 

<meta name=”facebook-domain-verification” content=”b0jqp5p1jth81o9junhpu8nquokdhu” />*

*Ovo je samo primjer teksta, točan kod je za svaku domenu unikatan

Odabir događaja za konverzije

Zbog novog ograničenja morat ćete odabrati osam događaja koje želite koristiti za praćenje konverzija, a zatim ih rangirati u Upravitelju događaja (Event manager). Zapamtite, baš kao i provjeru domene, to mora činiti vlasnik piksela, a ne partner.

Pogledajte službeni vodič Facebooka o “događajima” koji se mogu pratiti.

Ako imate bilo kakve poteškoće s implementacijom promjena vezanih uz iOS 14, podešavanjem konverzija i Facebook pixela na vašem Facebook oglasnom računu, obratite nam se s povjerenjem putem naše kontakt forme. Naš stručni tim s višegodišnjim iskustvom će vam pomoći u rješavanju svakog izazova s Facebook platformom.

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas