Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Kako nastaviti s digitalnim oglašavanjem u vrijeme koronavirusa?

Pod svim nedaćama koje su nas zadesile pojavom koronavirusa, zaista smo zahvalni što se naš posao može obaviti remote, odnosno na daljinu. Kako marketing odjel, tako i cijeli Ofir, uspješno izvršava sve zadatke od kuće, kao i one nove koje je cjelokupna situacija nametnula. 

Dinamično je krenulo od prvoga dana izolacije. Stotine poziva, upita, promjena strategija, adaptacija webshopova, izmjene radnih vremena pa i potpunog prekida rada kod nekih klijenata. Tempo je, kojeg ste vjerujemo, svi osjetili. 

Uz sve to, jedan od klijenata prenamijenio je svoju tekstilnu proizvodnju s modne konfekcije na proizvodnju zaštitnih maski za lice. Zaista zanimljivo iskustvo sa stajališta marketingaša, gdje se strategije kreiraju u hodu, a dinamika urgira radno vrijeme proizvodnje, ali i nas koji stojimo iza webshopa.

Kada na to nadodamo i prekide Internetske veze kao posljedicu potresa u Zagrebu, dobivamo recept za stres i mnoge probleme. Pa ipak, uspješno smo ih savladali te pripremili klijente i kampanje za potpuno nove strategije. 

Kako prilagoditi marketinške aktivnosti kriznim situacijama? 

Mnogi klijenti rješenja su lako pronašli zbog agilnosti cjelokupnog poslovanja, pravovremenoj reakciji, funkcionalnim webshopovima i čvrstim mrežama poslovnih suradnika. Spremnost našeg tima, mala je stavka u odnosu na povjerenje naših klijenata koje su nam ustupili.

No što je s onima čiji posao nije primarna djelatnost u kriznim situacijama, koji su zbog odluka kriznog stožera morali zaustaviti poslovanje ?

Naglašavamo i preporučujemo: USPORITE DIREKTNU PROMOCIJU, VRIJEME JE ZA JAČANJE ODNOSA S KUPCIMA!

Što to znači? 

Cjelokupna situacija utječe na reakcije i zainteresiranost potencijalnih kupaca. Promocija proizvoda koji ne zadovoljavaju trenutno primarne ljudske potrebe, većinom prolazi nezapaženo, a u određenim situacijama izaziva i kontradiktorne efekte.

U datim trenutcima nije vrijeme za privlačenje novih kupaca, već na fokus prema stalnim kupcima do kojih ćete lakše doprijeti, s obzirom na činjenicu kako su vam već ustupili povjerenje. Prisnost određenom brendu sada će ljudima donijeti komfor, radije nego da isprobavaju nešto novo.

Stoga savjetujemo, usporite (na tjedan ili dva) standardnu promociju proizvoda i usluga i iskoristite digitalne kanale kako biste ostvarili jaču vezu sa svojim kupcima. Potaknite angažman pitajući kako se osjećaju ili kako provode vrijeme. Iz toga ćete saznati i smjer njihovih razmišljanja te primijetiti kada se krenu opuštati i tako saznati kada je vrijeme za nastavak s promocijom.

Primijetili smo kako se kod određenih klijenata online narudžbe nastavljaju nakon tjedan do dva izolacije. Tada smo pripremili kampanje koje blagim tonom skreću pažnju na prodaju.

Koje kanale koristiti?

Održavanje organskih aktivnosti potrebno je na svim medijima na kojima ste inače prisutni. 

Iskoristite vrijeme za otvaranje kanala koje do sada niste koristili, ažurirajte postojeće ili čak kreirajte dugoročne “strategije oporavka” kada se cijela situacija oko koronavirusa malo smiri, jer tada očekujemo prave navale gužvi.

Ako je vaša djelatnost usmjerena prema aktivnostima kojima se ljudi bave u slobodno vrijeme, primjerice fitness centri ili organiziranje događaja, svoje usluge možete nastaviti pružati putem online alata. Alati poput BlueJeans ili popularni Zoom omogućuju vam video konferencije, pa čak i livestreaming događaja.

Većina djelatnosti poput frizerskih i kozmetičkih sada nije u mogućnosti obavljati usluge, no vrijeme možete iskoristiti tako da svojim klijentima ponudite tečaj ili mini edukaciju, primjerice kako održati frizuru ili nokte do sljedeće posjete vašem salonu. Tu ćete izabrati već ustaljene aplikacije poput Skype, Messenger, Viber i Whattsapp.

Za proizvođače opcije su mnogobrojne:

  1. Razmislite o Instagram i Facebook trgovini koje je relativno lako i brzo postaviti 
  2. Mnoge Facebook stranice koje okupljaju kupce te proizvođače, kao što je to Online tržnica Osječko-baranjske županije. Ako ne pronađete odgovarajuću stranicu, možda je vrijeme da vi kreirate jednu 😉 
  3. Svakako uzmite u obzir otvaranje webshopa. Do ponovnog pokretanja vaše prodaje može proći dosta vremena, a do tada već možete imati spremnu svoju online prodavaonicu. Želite li brže rješenje, možete pronaći vrlo jednostavne platforme poput Shopify, no čak niti osnovni web shop Woocommerce koji vam mi možemo pružiti, neće uzeti više od 5 dana.

Što objaviti na društvenim mrežama?

Obavijesti o izmjenama radnog vremena ili nastavku rada već ste podijelili, pa preporučujemo da svakako nastavite svoje aktivnosti, učestalo kao i do sada.

Otkrijte poneke trikove i zanimljivosti iz svoga poslovanja te tako skrenite misli od mnogih negativnih vijesti koje kruže. Moguće je izraditi razne ankete putem društvenih mreža, a pravo je vrijeme i za organizaciju darivanja. Naravno, ovisno o vrsti djelatnosti, oni relevantniji situaciji, mogu ponuditi razne savjete i smjernice vezano uz koronavirus.

Ako je vaša djelatnost privremeno zaustavljena te ne možete iskoristiti pogodnosti dostave ili webshopa kako biste nastavili s poslovanjem, to ne znači da biste se trebali povući. Posjetitelji vaših društvenih mreža cijenit će vašu prisutnost u trenutcima karantene. 

U svakom trenutku pomislite kome oglašavate trenutno i kako se osjećaju vaši kupci sada? Pokažite da brinete i mislite o drugima.

Digital kao jedan od sigurnijih područja zanimanja kako u ovoj kriznoj situaciji ali i dugoročnije, nudi mnogo rješenja i onima čiji posao puno više pati pod utjecajem raznih okolnosti. Iskoristite vrijeme smanjenih obaveza i uložite u ono što će ostvariti dugotrajnije benefite – odnos s vašim kupcima.

Ako trebate pomoć, ideju i realizaciju o svemu navedenome, javite nam se.

 

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas