Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Kako pravilno organizirati darivanja na društvenim mrežama

Polagano nam se približavaju uskršnji blagdani, a za većinu brendova to vrijeme predstavlja idealnu priliku za nagrađivanje svojih pratitelja.

S time u vidu očekujemo kako će Facebook i Instagram profili biti zatrpani različitim darivanjima. Potaknuti nadolazećim aktivnostima odlučili smo se osvrnuti na način na koji profili (pa čak i oni veći!) koriste uvjete protivne Facebook pravilima ili čak samom Pravilniku Republike Hrvatske!

Like,share, comment – prednost ili nedostatak?

“Lajkaj, podijeli, tagiraj” poznata je fraza koja je praktički postala sinonim s uvjetima darivanja na društvenim mrežama. Osim što su ti uvjeti protivni pravilima platforme na kojima se odvijaju darivanja, oni u većini slučajeva dugoročno narušavaju zdravlje stranice: 

 • Kratkotrajni pratitelji velik broj novih pratitelja profila su tu samo zbog darivanja te nije neobično zabilježiti drastičan pad pratitelja u tjednima nakon darivanja.
 • Lažne metrike zbog lažnih profila i botova nažalost uvjeti sudjelovanja su često dvosjekli mač. U interesu je odrediti pravila koja na jednostavan način pozivaju i angažiraju sve potencijalne pratitelje, a u isto vrijeme izbjegnu spamanje lažnih profila i botova. 
 • Novi pratitelji nisu “pravi” pratitelji – istina je da takve vrste darivanja povećavaju doseg objave, ali jesu li novi pratitelji razumjeli vaš brend ili poruku koju želite prenijeti? Jesu li potencijalni kupci? Ako povećana interakcija na stranici ne predstavlja pomak prema ostvarenju poslovnih ciljeva je li vrijedno uloženog truda i resursa?

Naravno popis može biti puno duži ovisno o vrsti darivanja te krajnjem cilju. Porast određenih metrika kroz takva darivanja često ispadne “Pirova pobjeda” jer ako stranice ne ostvare engagement na budućim objavama, vaš sadržaj će praktički nestati s feeda novih pratitelja

“Primjer like,share, comment darivanja”

Sada kada ste upoznati kako takva darivanja rade više štete nego koristi, idemo vidjeti što to Facebook pravila kažu za organiziranje darivanja putem njihove platforme. 

Facebook uvjeti sudjelovanja

Promocije na stranicama, grupama i događajima

Obavijesti o promocijama

Ako se služite Facebookom radi predstavljanja promocija ili upravljanja njima (na primjer, natjecanja ili nagradne igre), odgovorni ste za zakonito provođenje takve promocije, što uključuje sljedeće:

 • službena pravila
 • uvjete ponude i uvjete za sudionike (npr. ograničenja povezana s dobi i prebivalištem) te usklađenost s odgovarajućim pravilima i propisima koji se odnose na promociju i na sve nagrade koje se nude u sklopu promocije (na primjer, registracija i obavezna regulatorna odobrenja).

Nužan sadržaj

Promocije na Facebooku moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

 • svakom sudioniku mora se istaknuti potpuno odricanje odgovornosti Facebooka u odnosu na promociju te potrebno je istaknuti da Facebook ni na koji način ne sponzorira, podržava ni administrira promociju niti je s njom na bilo koji način povezan.

Administracija promocije

Administriranje promocija može se provoditi u sklopu stranica, grupa, događaja ili aplikacija na Facebooku. Pri upravljanju promocijama ne smiju se upotrebljavati osobne vremenske crte korisnika ni prijateljske veze (npr. nisu dopuštene opcije „podijeli na svojoj vremenskoj crti radi sudjelovanja”, „podijeli na vremenskoj crti prijatelja radi dodatnih potvrda o sudjelovanju” ni „označi prijatelje u ovoj objavi radi sudjelovanja”).

Pomoć pri promociji

Facebook vam neće pomagati pri administraciji promocije. Suglasni ste s time da našu uslugu za administraciju svoje promocije upotrebljavate na vlastiti rizik.“

Izvor: Facebook pravila za stranice, grupe i događaje

Upravo u tim pravilima vidimo sukob lajkaj, podijeli, tagiraj sa smjernicama organiziranja natječaja. Ako ste i dalje voljni igrati se s Facebookovim “šerifima” to radite na vlastiti rizik jer u slučaju da vas uhvate služit će kao suci, porota i izvršitelji kazne koja može varirati od blokiranja Ad Accounta, Business Managera ili brisanja same stranice.

darivanje infografik

Nažalost za neke profile obećanje visokih metrika i jednostavnost organiziranja je dovoljno da se upuste u takvu vrstu rizika. Naravno postoji takozvana “siva zona” u pravilima darivanja koju je najbolje prepustiti stručnjacima. 

Ako se pitate jesu li uvjeti sudjelovanja na Instagramu slični budući da je u vlasništvu iste tvrtke, odgovor je da. Razlika između Facebook i Instagram smjernica za promociju leži u tome da organizatori darivanja ne smiju netočno označavati sadržaj ili pozivati korisnike da učine isto.

Nepravilno organizirana i provedena Instagram darivanja mogu čak privući i neželjenu medijsku pažnju kao što je bio slučaj s popularnom britanskom reality zvijezdom Molly-Mae Hague.

U čemu je razlika između nagradne igre i nagradnog kviza?

Sada kada smo maknuli Facebook s puta moramo se pobrinuti da smo i u skladu s propisima zemlje u kojoj se nagradna igra odvija odnosno s hrvatskim zakonom.

Prema pravilniku o priređivanju nagradnih igara

“Nagradnom igrom ne smatraju se društvene igre znanja (kvizovi). Društvena igra znanja (kviz), u smislu ovoga Zakona, jest igra koja se odvija pred javnošću, a u kojoj se u vještini, spretnosti i znanju iz različitih područja natječe jedan ili više unaprijed kvalificiranih sudionika prema pravilima priređivača uz obvezno prisustvovanje sudionika mjestu priređivanja kviza, pri čemu pobjeda ovisi isključivo o postignutim rezultatima u zadanoj tematici. U društvenu igru znanja jedan ili više unaprijed kvalificiranih igrača uključuje se isključivo na temelju iskazane vještine i spretnosti, odnosno znanja.”

“Nagradnom igrom ne smatraju se društvene igre znanja – kvizovi iz članka 69. stavka 3. Zakona, kao ni razne vrste natjecanja u kojima se nagrade dijele ovisno o rezultatu ili temeljem odluke ili ocjene stručnog povjerenstva.”

Radi lakšeg razumijevanja, istaknuli smo najvažnije odrednice koje razlikuju nagradnu igru od nagradnog kviza:

 Nagradna igra – igra na sreću, dobitnik se bira nasumičnim odabirom.

 • tražiti dopuštenje koje donosi ministar financija, čime se potvrđuje ispunjavanje zakonom propisanih uvjeta za priređivanje nagradne igre. Zahtjev je potrebno predati 15 dana prije dana određenog za početak nagradne igre.
 • uplatiti 5% ukupnog nagradnog fonda kao naknadu za priređivanje nagradne igre. Naknada se uplaćuje u korist Hrvatskog Crvenog križa.
 • dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Nagradne igre su često neisplative te birokratski komplicirane za izvedbu darivanja, posebice kad se radi o manjim profilima.

Nagradni kviz – pobjednik se bira na temelju kreativnosti, znanja i/ili aktivnog sudjelovanja te ga izabire žiri (stoga ne podliježe propisima Pravilnika). Pobjeda ovisi isključivo o postignutim rezultatima u zadanoj tematici.

Facebook pravila i zakon RH

Gdje postaviti uvjete darivanja?

Sve jasno s pravilima? Odlično, sada kada znate na koji način i s Facebookom i s hrvatskim zakonom postići “čist račun, duga ljubav” važno je postaviti i naglasiti sudionicima gdje mogu pročitati uvjete darivanja.

Logičan izbor bile su Facebook bilješke koje nažalost više nisu dostupne.

Iduće rješenje bilo je direktno postavljanje na domenu kao zasebnu stranicu koja se jednostavno može prilagoditi za sva buduća darivanja.

Ovisno o CMS (Content Management System) rješenju web stranice ti URL-ovi mogu biti dugački kao “kobasice” što izgleda prilično neuredno kada ih se uključi u sam tekst objave darivanja. Zato su uvijek korištene različite stranice za skraćivanje URL-a od kojih je najpopularnija https://bitly.com/.

Međutim odnedavno Facebook smanjuje doseg objava koje koriste vanjske stranice i aplikacije za skraćivanje URL-a. Takva odluka je nastavak Facebookovih napora da eliminiraju korištenje svih vanjskih aplikacija za stvaranje i upravljanje sadržajem na njihovim platformama. 

Za sve one koji nemaju web stranicu ili je još nisu izradili, najjednostavnije rješenje je koristiti jednu od brojnih vrsta cloud usluga kao što su Google Dokumenti.

Pozitivne strane darivanja 

Za kraj dosta s negativnim stranama jer da nema pozitivnih darivanja ne bi opstala toliko dugo i postala temeljnim dijelom promocijskih aktivnosti većine profila.

Pod uvjetom da su u skladu s propisanim smjernicama Facebooka i zakonom zemlje u kojoj se održava, brendovi mogu iskoristiti darivanja kao moćan alat da nagrade svoje vjerne prijatelje, prikupe jedinstven sadržaj i bolje se povežu sa svojom ciljanom publikom. 

Ako vam fali kreativnih ideja za iduće darivanje priredili smo vam nekoliko primjera za uvjete darivanja: 

 • Potaknite korisnike da komentiraju način na koji koriste vaš proizvod ili uslugu. (provedeno darivanje Mako d.o.o.)
 • Korisnici moraju koristiti tematski ili specifičan hashtag vezan uz darivanje. 
 • Korisnici moraju opisati fotografiju (caption this photo!)
 • Korisnici moraju komentirati kome bi poklonili ili s kim bi podijelili vaš nagradni fond i zašto (provedeno darivanje Osječkog taxia u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića). Ovakav uvjet darivanja je legitiman budući da ne poziva da označavaju osobu
 • Korisnici moraju podijeliti fotografiju iz vašeg objekta (idealno za ugostitelje).

Zvuče li vam poznato neke greške koje smo naveli? Ako imate ikakvih nedoumica naš marketing tim vam stoji na raspolaganju!

Konzultacije sa stručnjacima i organiziranje darivanja u skladu sa svim propisanim pravilima može vas zaštiti od gubitka stranice u koju ste uložili puno vremena i truda.

Pogledajte kako to izgleda u praksi i kako smo našem klijentu organizirali darivanje koje je oduševilo njegovu zajednicu!

 

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas