Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Kako pronaći kupce u post covid vremenu?

Nakon prvog, a nadamo se i posljednjeg udara covid 19 virusa, pitanje je – zbrajate li štetu ili bilježite pozitivne poraste?

Povećanje potražnje

Dakako da postoje djelatnosti koje bilježe ekspanziju u prethodnom razdoblju, a očekuje se povećana potražnja za određenim proizvodima i uslugama i u post covid vremenu. U  tržišnoj borbi vode i svi oni koji su se u kratko vrijeme preusmjerili i prilagodili potražnji.

Čak i ako se niste uspjeli pravovremeno prilagoditi tržišnim promjenama, još uvijek stignete.

U prvom redu to su proizvođači zaštitnih sredstava, opreme i uređaja za borbu protiv korone.

Kako WHO procjenjuje u post covid vremenu tržište zahtijeva 89 milijuna maski za lice i 76 milijuna rukavica mjesečno!

Iako u manjoj mjeri i ostale industrije nastavljaju trpjeti ili udovoljavati promjenama nastalim uslijed korona krize.

Rezime razdoblja tijekom korona krize

Što ste propustili ukoliko ste rezali marketing budžet

Zbog manje konkurencije i porasta korištenja društvenih mreža, za jednaku cijenu mogao se postići i do 20% veći doseg objava. Uslijed nedostatka oglašivača, u pojedinim granama došlo je do znatnog sniženja cijena oglašavanja. To su npr. avio prijevoz i sve ostale vrste prijevoza, turizam te određene uslužne djelatnosti koje su trpjele smanjenje interesa.

To znači da su oni s fokusom na sadržaj, a ne prisilnu kupovinu u ovome razdoblju mogli jeftinije ostvariti rezultate u području brendiranja i lojalnosti potrošača što treba prepoznati kao imovinu visoke vrijednosti.

Kako smo najavili u prethodnom blogu – nastavkom oglašavanja tijekom korona krize mogli ste osigurati prihode, ali i velike potencijale za nadolazeće razdoblje. 

Ukoliko ste se online povukli, konkurencija je pokupila vaše potencijalne kupce i sada ih pretvara u lojalne kupce.

Kako smo preživjeli?

Kada kažemo preživjeli, mislimo na Ofir kao tvrtku i naše klijente u području marketinga, web-a i hardvera.

 • Pravovremene – instant strategije
 • Alokacije resursa
 • Kvalitetan community management
 • Učinkovita interna organizacija i komunikacija
 • Samosvjesnost

Ono najvažnije, digital nam je svima pomogao da se cjelokupna kriza manje osjeti, za razliku od prethodnih kriza kada nije bio toliko razvijen.

Tko je preživio, sada priča

Složit ćemo se, bolje je ostvariti ikakav prihod nego nikakav, no oni koji su iskoristili prilike (npr. ugostiteljski objekti koji su uveli dostavu ili OPG koji je otvorio webshop) osim prihoda tijekom korona krize, pobrali su kupce koji će im se u post covidu rado vratiti. 

Prvih 2 do 3 tjedna nakon proglašenja epidemije u Hrvatskoj zaista je bio izazov bilo što prodati, a vrijeme smo iskoristili na pripreme strategija i organizaciju te kada su se potrošači opustili od početne panike, krenule su online narudžbe, upiti i prekorisne povratne informacije. 

Tako je ispaćeno tržište nekretnina počelo iznajmljivati vikendice i kuće za odmor, a svi oni koji nisu uspjeli prodavati i raditi, krenuli su s preuređenjima pa je porasla i potražnja opreme za vrt, proizvoda za uređenje interijera i eksterijera, pored potražnje onih opće poznatih poput dostavljača, video produkcije i već razvikanih.

Kako nastaviti u post covidu?

Mnoge prakse iz prethodnog razdoblja nastavljaju svoju primjenu i dalje, stoga je važno prepoznati potencijale.

Poslodavci koji su nisu ranije prakticirali rad od kuće u narednom razdoblju će početi primjenjivati ovakvu praksu i svojim radnicima omogućiti veću fleksibilnost. Putovanja će biti više lokalnog i regionalnog karaktera, dok je potražnja za dalekim destinacijama u značajnom padu. Velike globalne kompanije će smanjiti potrebu za poslovnim putovanjima, ako nisu nužna te će servisi za video konferencije biti u porastu. 

Osim već spomenutih, većina onih koji su zabilježili poraste potražnje zasigurno će zadržati dio korisnika stoga treba iskoristiti potencijale:

 • portali i oglašavanje na tim kanalima
 • dodaci prehrani i proizvodi za zdravlje
 • oprema za rekreaciju i sport te kampiranje
 • video produkcija i streaming servisi te oglašavanje na tim kanalima
 • domaći proizvođači
 • privatni iznajmljivači

Digitalni mediji fantastično se prilagođavaju nastaloj situaciji, tako nam Mark Zuckerberg najavljuje mogućnost prodaje direktno putem Facebook i Instagram shopa. Kako znamo, do sada su ovi shopovi služili poput izloga, a uskoro očekujemo direktne transakcije putem ovih društvenih mreža.
Također, očekuje se mogućnost plaćenog oglašavanja putem popularnog TikToka, a koji već sada daje dobre rezultate u području organskog i native oglašavanja. 

Bez obzira na stanje tijekom covid krize, potrebna je optimizacija i ažuriranje marketinških postulata u svim segmentima oglašavanja, kao i prilagodba na novonastalu situaciju odnosno novo normalno. Vaši kupci su prisutniji na mnogim online destinacijama, a analiza online tržišta sada je važnija nego ikada. 

Savjetujemo svima otvaranje ili unaprjeđenje e-trgovine i stručno ciljanje oglašavanja – demografski, po godinama i interesima, kako za osiguranje od novih valova krize, tako i za modernizaciju poslovanja.

Ako trebate savjete ili želite povećati Vašu digitalnu prisutnost javite nam se.

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas