Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Koraci za uspješan poslovni “život” na društvenim mrežama

Možete li zamisliti svoj život, svoju dnevnu rutinu bez komunikacije na društvenim mrežama i upijanja enormne količine informacija? Mi zasigurno ne možemo! Nekada bismo voljeli, no život je bez toga nezamisliv, rekli bismo čak – nemoguć. Potvrđuje to i 2,8 milijarde aktivnih korisnika društvenih mreža od kojih čak 1,87 milijardi otpada na aktivne Facebook korisnike. Uz porast korisnika proporcionalno raste i broj poslovnih stranica na društvenim mrežama, koje odgovaraju zahtjevima i preferencijama sve zahtjevnijih kupaca. Naime, kupac je postao izrazito selektivan, kritičan te informiran pa uz mogućnost brojnih testimoniala lako donosi odluku o kupnji ili odustajanju od proizvoda. Jedan od značajnih parametara koji posjetioca stvara kupcem ili ne, upravo je uspješno ostvarena dvosmjerna komunikacija te realiziran zadovoljan odnos. To potvrđuju i podatci koji govore da čak trećina milenijalaca za svoju komunikaciju s određenim brendovima biraju upravo društvene mreže. Upravo je zato imperativno imati razrađenu strategiju produkcije i distribucije kvalitetnog sadržaja uz dobru korisničku podršku te social media i community management.

Kao prvo pravilo koje se u našoj praksi pokazalo esencijalnim je poznavanje svoje publike te što preciznije ciljanje iste. Serviranje pravog sadržaja pravoj publici često rezultira njezinom željom za dodatnom konzumacijom tog sadržaja te pretvaranje u lojalne kupce. Jedan od najboljih načina koje savjetujemo je stvaranje tzv. buyers personas, odnosno točnog profila vašeg idealnog kupca pomoću kojega će te moći stvoriti sadržaj krojen po njemu.

Također, točno postavljanje tzv. KPI-a, odnosno Key Performance Indicatorsa učinit će vaš cilj pametnim, točnije vaš će cilj postati SMART – specific, measurable, attainable, realistic, timely. Upravo jasno definiranje cilja koji se može izmjeriti, koji je izvediv, realan te vremenski definiran, pri svakoj objavi, komentaru ili dijeljenju, dovest će vas korak bliže k jasno definiranoj i strateškoj komunikaciji.

Naravno, sadržaj je kralj! Česta je rečenica mnogih utjecajnih osoba na društvenim mrežama koja, iako već u kolokvijalnoj uporabi, ne smije izgubiti na jačini. Sadržaj uistinu jest kralj, naravno, onaj strategijski osmišljen, kvalitetno produciran te kreativno distribuiran. Budite raznoliki i maštoviti, no uvijek razmišljajte koji sadržaj kod publike bolje prolazi i to testirajte. Sadržaj je nemoguće ukalupiti u generalni tip publike, no statistike pokazuju da je vizualni sadržaj daleko najefektivniji. Također, live video prikazi dobivaju izniman organski reach.
Izuzetno je važno pratiti doba dana kada se postiže najbolji engagement na objavljeni sadržaj, spol i dob koji ga najviše konzumiraju, uređaj i platformu preko kojeg se pregledava te mjesta u kojima vaša publika živi.

Za kraj, dvije možda najbitnije stvari koje su esencijalne za uspješni poslovni „život“ na društvenim mrežama, toliko različite ali neodvojive. Budite društveni i sve testirajte! Vi niste robot, a službena Facebook stranica vašeg branda nije oglasnik koji nalikuje telefonskom imeniku. Vaša poslovna Facebook stranica je osoba, brand koji komunicira na prirodan, fluidan, jednostavan način te kao takav stvara prisan i ljudski odnos s publikom.
Naravno, ukoliko želite iskusnu, provjerenu te utemeljenu uslugu koja će oživjeti vaše digitalno poslovanje, s njime rasti i stvarati prijateljstva, tada će te izabrati nas.

Čitamo se!

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas