Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Korisničko iskustvo u sklopu optimizacije za tražilice

Kada je prije dvije godine Mobilegeddon službeno ugledao svjetlo dana, Google je s time potvrdio – vaša stranica mora biti optimizirana za mobilne uređaje ako želite biti prisutni među našim rezultatima. Sada, dvije godine kasnije, samo je pitanje kada će mobile-first index (o kojemu ćete nešto kasnije čitati kod nas) također službeno zaživjeti što će još više gurati fokus na mobitele i tablete.

Upravo iz tog razloga, mijenja se i pogled na korisničko iskustvo jer ono što je prilagođeno za desktop, ne mora uvijek značiti kako će biti jednako funkcionalno i na mobitelu. Samim time, ako se već nije počelo prakticirati suradnju između SEO i UX odjela, kasnije može doći samo glavobolja kada se primijeti kako određeni elementi nisu jednako kvalitetni na svim ekranima.

Naravno, daleko od toga kako samo dizajn predstavlja korisničko iskustvo. U tome segmentu ulaze i drugi elementi poput brzine učitavanja stranice, prikaza sadržaja, prezentiranje odgovora na traženi upit, pristupačnost, odnosno koliko se lagano može pronaći sadržaj na stranici i korištenje nepotrebnih elemenata. Stoga, navedena suradnja između dvaju odjela mora dobro razmisliti o svakom aspektu kako zadovoljiti posjetioca bilo da će otvoriti stranicu na računalu, mobitelu ili tabletu.

Krećući od dizajna što je kostur za sve ostalo, odmah se može početi razmišljati koliko će pojedinačni elementi biti zahtjevni. Ako je potrebno puno skripti za rad stranice ili je fokus uglavnom na slikama, to sve utječe na brzinu. Kod sporijeg učitavanja, velika je vjerojatnost kako će korisnik izgubiti strpljenje i otići prije nego što je vidio sadržaj. Još ako je web shop u pitanju, tada svaka sekunda život znači jer što se stranica brže otvori, veća je šansa kako će korisnik ostvariti nekakvu interakciju na toj domeni, a ne otići kod konkurencije.

Prezentacija sadržaja je iduća stavka o kojoj se mora pažljivo promisliti jer nitko neće čitati neformatiran sadržaj. Kud bi to bilo loše gledati, odnosno čitati na računalu, na mobitelima bi bilo još lošije što bi zasigurno potjeralo korisnika sa stranice. Zamislite samo, nađete po opisu stranicu koja u potpunosti odgovara na vaš upit postavljen unutar tražilice kako bi ste naletjeli na blok teksta gdje se ne koriste razmaci, podnaslovi i drugi elementi za formatiranje. Upravo je taj segment veoma bitan jer čak i ako se radi o kvalitetnom i informativnom štivu, ako on nije lagan za probaviti, tko će ga čitati?

Osim toga, potrebno je paziti i na pristupačnost odnosno strukturu stranice. Što lakše korisnik može pronaći željeni sadržaj na stranici, to je veća šansa kako će provoditi više vremena na njoj. Neobične strukture gdje su poveznice razbacane na sve strane neće nikome pomoći, bez obzira ako se to uklapa u dizajn. Kada je stranica logički posložena s linkovima koji imaju smislenu strukturu, to će puno značiti i botovima čiji je zadatak indeksirati stranice. Veća pristupačnost znači i veću šansu kako će cijeli web biti spremljen na Googlove servere.

Na kraju treba i razmisliti kod korištenja različitih formi za prikupljanje kontakta od posjetitelja. Napadne forme koje iskaču svakih x sekundi ili koje imaju praktički nevidljivo dugme za zatvaranje neće nikome pomoći. Svaka takva forma također treba biti pomno smišljena kako ne bi narušila iskustvo posjeta stranici. To je pogotovo bitno kada se web pregledava putem mobilnih uređaja jer napadne forme ili reklame niti Google ne voli.

Ovo su samo neki elementi koji utječu na korisničko iskustvo, a samim time i na SEO. Niti jedna stranica neće biti potpuno savršena u prvome dizajnu, no potrebno je taj prvi dizajn napraviti što boljim pa ga onda prema dostupnim povratnim i drugim informacijama mijenjati i samim time poboljšavati. Na kraju krajeva, ako je korisnik zadovoljan s cijelim webom, gdje je kvalitetan sadržaj okružen jednako privlačnim dizajnom, puno su veće šanse za dobivanje organskih povratnih linkova što znači i više posjeta.

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas