Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Korištenje newslettera za oglašavanje

S obzirom na to da se newsletter na veliko spominje kao korisna usluga digitalnog oglašavanja i klijenti ga najčešće potražuju. No, ono što iz iskustva možemo reći je da newsletter nije najbolja opcija baš za svakog klijenta i svaku kampanju.

Newsletter je oblik emaila, koji se šalje pretplatnicima na isti, a obično sadržava informacije, vijesti, ponude, popuste i drugi koristan sadržaj.

Za kreiranje newslettera potrebno je imati opciju prijave na isti. Najčešće se koristi dodatak na web stranici koji se prikazuje u obliku polja, gdje se posjetitelji prijavljuju i daju ovlaštenje da im se šalje sadržaj putem emaila.

Posjetiteljima iritantniji, ali u neku ruku uspješniji način je kreiranje tzv. popup prozora koji iskače u dijelu ekrana i nudi istu opciju – prijavu na newsletter. Takav popup prozor može se postaviti na bilo koji dio ekrana a posebice je učinkovit onaj koji iskače kada posjetitelj želi zatvoriti stranicu.

Također, prijava je moguća i putem banera i raznih drugih dodataka web stranici.

Za izradu newslettera koriste se razne platforme, odnosno provideri, poput GetResponse, AWeber te najpoznatijeg Mailchimpa.

Za one koji ne posjeduju vlastitu web stranicu, postoji mogućnost izrade web stranice samo u svrhu email oglašavanja. To preporučujemo klijentima ovisno o njihovoj djelatnosti i postavljenim ciljevima.

Ukoliko razmišljate o korištenju newslettera pri oglašavanju svog poslovanja, trebate proći neka ključna pitanja, čiji će vam odgovori pomoći u donošenju odluke.

Trebate li uopće koristiti email marketing?

Prije donošenja odluke o kreiranju newslettera, svakako treba provesti istraživanje koje će razjasniti tu potrebu. Postavite si pitanje: ima li potencijala za kreiranje uspješnog newslettera u industriji kojom se bavite? Što bi oni sadržavali? Podudara li se kreiranje newslettera s ciljevima kampanje?

Može se reći da je newsletter posjetiteljima jedan od najomraženijih oblika oglašavanja. Stoga, potrebno je dobro razraditi marketinški plan te usporediti isplativost kreiranja newslettera. Ovisno o djelatnosti, sadržaju, vremenu te postavljenim ciljevima, potrebno je uzeti u obzir i druge kanale oglašavanja koji bi mogli biti učinkovitiji.

Što bi newsletter trebao sadržavati?

Pretplatnici vole primiti koristan i relevantan sadržaj u svoj email sandučić. Popusti na kupovinu koji se ne mogu ostvariti drugim putem, najčešće su dobar izbor sadržaja za newsletter. Također, razne pogodnosti ili korisni savjeti plodno su tlo za kreiranje newslettera.

Usporedbom različitog sadržaja koji se šalje putem newslettera, može se primijetiti kako slabije prolaze oni koji su čisto promotivnog karaktera. U većini slučajeva, pretplatnici ne vole konstantne emailove o proizvodima i uslugama. To se posebno odnosi na sadržaj koji posjetitelji mogu sami pronaći na Internetu.

Analizom smo primjetili kako najmanje pažnje dobivaju razne čestitke za Božić, Novu godinu i slične. U takvim slučajevima, dobro je razmotriti druge oblike kanala, poput društvenih mreža ili banera, kako bi se obratili javnosti s čestitkom.

Poželjno je i razvrstati listu pretplatnika, primjerice na poslovne partnere, novoprijavljene i slično. To se posebno odnosi na sadržaje koji nisu usmjereni svima, kao i sadržaje koji su relevantni samo jednoj grupi pretplatnika.

Uspješnost oglašavanja putem email marketinga u velikoj mjeri ovisi i o kvalitetnoj bazi kontakata te načinu na koji je prikupljena.

Što kada newsletter ne ispunjava zadane ciljeve?

Često kvalitetan sadržaj sam po sebi nije dovoljan. Više je faktora koji utječu na neuspješnost newslettera, kao što su: pogrešno odabrana publika, neprivlačan naslov ili prenatrpan i nejasan izgled e-maila.

Osim što nužno treba udovoljavati GDPR uredbi, izrada i dizajn newslettera ne podliježe posebnim pravilima. Od nepisanih pravila kojih se potrebno pridržavati prilikom dizajniranja newslettera je svakako jednostavnost te prilagodba izgleda za mobilne uređaje.

Zato što nitko ne voli prenatrpane, nejasne i predugačke newslettere, preporučljivo je sažeti sadržaj što je više moguće. Unutar newslettera trebale bi se nalaziti osnovne informacije, te linkovi na blogove ili proizvode gdje je moguće dobiti dodatne informacije.

Dodatne savjete za učinkovit email marketing možete saznati u našem blogu.

Iza svakog poslanog newslettera možemo nešto naučiti. Platforme za kreiranje newslettera većinom nude podatke o broju otvorenih newslettera i angažmanima koje su oni izazvali. Ti podaci daju okvirnu sliku o sadržaju i preferencijama pretplatnika.

Za analizu se koriste i razni drugi alati, posebno Google Analytics koji daje informaciju o tome koliko je konverzija, posjeta i klikova ostvareno putem poslanog newslettera. S obzirom na to, kao i sve prethodno navedeno, izradu newslettera uvijek je preporučljivo prepustiti marketinškim stručnjacima.

Želite li i vi kontaktirati i obavještavati posjetitelje svoje web stranice, javite nam se i rado ćemo osmisliti i dizajnirati e-mail kampanje za vas.

 

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas