Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Može li se Paretovo pravilo primijeniti u marketingu?

Princip 80/20, odnosno Paretovo pravilo primjenjivo je, kako u poslovnim, tako i u mnogim svakodnevnim situacijama.

Kako to da pravila iz 19-og stoljeća primjenjujemo još i danas i to u kreativnim, modernim industrijama u kakvoj je i digitalni marketing? U daljnjem tekstu saznajte više o ovom “nepravilnom” pravilu.

Talijanski ekonomist Vilfredo Pareto pri istraživanju raspodjele bogatstva otkrio je kako 20% stanovništva njegove zemlje, posjeduje 80% kapitala.

Osim Paretovog pravila, poznat je i pristup raspodjeli resursa po nazivu Paretova učinkovitost ili Pareto optimalnost. Odnosi se na raspodjelu u kojoj se okolnosti jednog odjela, projekta ili pojedinca ne mogu poboljšati, bez da se pogoršaju okolnosti drugog odjela, projekta ili pojedinca.

Pogledajte zanimljiv video u nastavku koji pojednostavljuje matematiku Paretovog pravila i prikazuje ga u svakodnevici.

 

 

Princip 80/20 u marketingu

Paretovo pravilo ili princip 80/20 preporučljiv je pristup korištenja resursa u marketingu.

Novoosnovane tvrtke za čije proizvode nitko nije čuo, trebale bi utrošiti 80% svojih resursa u marketing. Bilo u obliku novca, vremena ili oboje i to minimalno za prvih 6 mjeseci.
Logičan je to pristup za mlade tvrtke, jer ako nitko ne zna za vas, ne zna se gdje ste prisutni, tada gotovo nitko ne kupuje vaše proizvode ili usluge. Vrijeme je to u kojem je poslovanje najosjetljivije, pa je tako i velik rizik od propadanja.

U tom početnom razdoblju, brendiranje i promocija ključni su faktori kako bi tvrtka razvila mrežu potencijalnih kupaca i započela gradnju svoje reputacije.

Nasuprot tome, razvijene tvrtke, one koje su već “zakotrljale svoju loptu” trebale bi utrošiti 20% svojih resursa u marketing. Takve tvrtke već imaju svoje klijente te razvijene prodajne kanale.

Ovdje se, naravno, ne radi o doslovno određenom postotku, već o preporučenom načelu koje dokazuje važnost marketinga za novoosnovane tvrtke kao i one u razvoju.

Kod ovog je principa bitno razumjeti i vrijeme kao resurs. Mnogo vremena i strpljenja potrebno je uložiti kako bi se razvila mreža potencijalnih kupaca, korisnika i suradnika.

Paretovo pravilo u digitalnom marketingu

U digitalnom marketingu vrijeme označava razdoblje promocije i brendiranja. Stvarate sadržaj koji promovira vaše proizvode, oglase koji dopiru do ciljane publike, informirate o svojim proizvodima i kvaliteti. Dakle, treba vremena kako bi ljudi saznali da ste “stigli” na tržište.

Razvijenim tvrtkama, veća ulaganja u marketing ne predstavljaju toliki rizik, no i dalje su ključna za promociju novih proizvoda te noviteta u poslovanju, kao i za remarketing.

Osim u navedenoj raspodjeli resursa, Paretovo pravilo u marketingu, kao i u digitalnom marketingu susreće se i u drugim oblicima raspodjele. Primjerice, 80% online prodaje, dolazi od 20% kupaca. Ovdje se bitno fokusirati na ključne kupce, umjesto trošiti velike količine resursa na “prolazne” kupce, odnosno one koji će proizvod možda kupiti ili ga kupiti samo jedanput.

Kao i kod strategija, pri korištenju Paretovog pravila, važno je pridržavati se postavljenih ciljeva. Dobro promišljena alokacija resursa rezultira visokim postotkom učinka. Paretovo pravilo korisno je u marketingu te potvrđuje činjenicu kako sve više tvrtki svoje resurse ulaže upravo u tu svrhu. Razmislite o primjeni principa 80/20 u svome poslovanju, a ako vam je potrebna pomoć u digitalnom marketingu, obratite nam se!

Ovdje pročitajte naše ostale blogove iz područja digitalnog marketinga.

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas