Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Kako napraviti dobar logo?

Dizajnirati logo nije toliko jednostavno kao što se čini jer je to Vaša reprezentativna slika po kojoj ostajete zapamćeni. Što više društvo i tehnologija napreduju samim time i dizajniranje logoa postalo kompleksnije. Svjesni smo kako logo više nije samo riječ u nekakvom obliku, već inovacija koja treba prikazivati kreativnost i najvažnije konkurentnost na tržištu.

U sljedećih nekoliko koraka donosimo Vam savjete i trikove koje možete primijeniti prilikom dizajniranja budućih logoa. Uz to, referirat ćemo se i na negativne strane koje bi svaki dizajner trebao izbjegavati u svom radu.

Dakle, ono na što trebate obratiti posebnu pažnju jest sljedeće:

  1. Bazirajte se na jednostavnosti

Imajte na umu jednostavnost. Ako se dogodi da klijent ne shvaća što ste htjeli reći s logom ili pak ima previše detalja onda imate loš logo. Pokušajte držati fokus na jednoj bitnoj stvari.

Kao odličan primjer jednostavnosti izdvajamo FedEx logo koji sadrži skrivenu strijelcu koja označava kretanje unaprijed i dostavu.

 

 

  1. Odaberite prave boje

Upravo jedna od najbitnijih stavki! Zašto? Ako koristimo više nijansi jedne boje možemo postići dubinu, odnosno logo možemo prikazati stvarnije. Ljude privlači šarenilo, no ne koristite više od 3 boje jer ćete stvoriti pretjerano šarenilo. Savjetujemo prebacivanje logoa u crno-bijelu boju te ako vam se tada sviđa, na dobrom ste putu.

Kada bi boje gledali sa psihološke strane, tada bi vidjeli kako svaka boja nešto predstavlja. Pa tako je primjerice crvena za energičnost, zelena za organsko, plava za profesionalno i crna za moć.

  1. Upoznajte se s djelatnošću

Svaki dizajner bi se, prije nego što počne raditi logo, trebao upoznati s brendom koji će logo predstavljati. Iznimno je važno razumjeti čime se tvrtka bavi i njezinu vrijednost. Dakle, nađite nešto što tu tvrtku čini jedinstvenom i što bi moglo privući klijente. Svaki bi logo trebao govoriti svoju priču i tako pokazati klijentima kako ste uložili vremena i truda da logo ostane zamijećen.

  1.  Učite od drugih

Postoje razlozi zašto su neke tvrtke tu gdje jesu i toliko su uspješne. Pogledajte različite tvrtke iz vaše ili slične djelatnosti i vidite na što su oni stavili fokus.  Možete vidjeti kako zapravo velike tvrtke imaju jako jednostavan logo, a govore puno (primjerice Nike).

 

 

 

 

Trebali biste upamtiti kako logo radite za klijenta, a ne za sebe i da je potpuno normalno da se nekome sviđa manje, a nekome više. Isto tako, držite se jednostavnosti i mislite unaprijed hoće li logo odgovarati na svemu onome gdje ćete ga koristiti. Trendove nije toliko bitno pratiti s obzirom na to da se oni konstantno mijenjaju, ali vaš logo ne.

 

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas