Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Ne hranite trolove!

S rastom i razvojem društvenih mreža, Internet je postao ratna zona, u kojoj su riječi najjače oružje. U travnju 2014. godine provedeno je istraživanje 208 učenika iz dviju zagrebačkih gimnazija u dobi od 14 do 18 godina. Učenici su anonimno rješavali obrasce i upitnike o elektroničkom nasilju, a rezultati su pokazali da je najviše sudionika nekoliko puta ili često primilo uvredljive poruke i komentare (40%), da je netko širio laži o njima (27%) te da je netko poticao druge da ružno govore o njima (24, 1%). Istraživanje je pokazalo kako se slanje i primanje uvredljivih poruka ili komentara, ogovaranje i širenje laži nalaze među najčešćim oblicima elektroničkog nasilja.

Napad i nasilje podrazumijeva dvije strane – žrtvu i nasilnika. Gledano s filozofske strane, mala je razlika između fizičkog i verbalnog napada. Elektroničko nasilje nije fizičko budući da se odvija putem novih medija kao posrednika, no ipak boli. U elektroničko nasilje možemo ubrojiti sedam oblika ponašanja: iskazivanje ljutnje, uznemiravanje putem interneta, uhođenje, klevetanje, lažno prikazivanje, izdaju i prevaru te izdvajanje. Žrtve ovakve vrste nasilja mogu se složiti da verbalno, odnosno psihičko nasilje koje se odvija na internetu često boli više nego ono fizičko, jer nanosi bol našem duhu, tj. osjećajima, mislima, našem društvenom životu i općenito nas izbacuje iz emocionalne ravnoteže normalnog funkcioniranja čovjeka.

Tko su internet nasilnici? Jesu li to osobe sklone fizičkim obračunima? Ne nužno. Rasprostranjen pojam koji označava jednu vrstu online nasilnika jest internetski trol. Trol u folkloru nekih zemalja, a prvenstveno Skandinavije, označava ružnog patuljka ili diva koji radi nepodopštine ljudima. U internetskom žargonu, trolovi su osobe koje pokreću rasprave uznemirujući druge ljude, objavljuju nevažne ili nevezane komentare ispod objava na sasvim drugu temu, provociraju čitatelje. Nazivaju ih „sadistima koji uživaju kada se drugi ljudi nerviraju i pate“, „internetskim psihopatima“ i drugim pogrdnim imenima. Internet trolovi djeluju kao žigica bačena na određenu temu na koju će momentalno krenuti požar gnjevnih komentara osoba koje su se našle uvrijeđene, ili osoba koje baš na tu temu imaju svoje strogo mišljenje.

Posljednjih se godina internetsko trolanje izjednačava s online uznemiravanjem, a primjer toga su komentari koji vrijeđaju ili ismijavaju ozbiljne vijesti o primjerice smrti, nesreći ili boli drugih ljudi, te na te način uzrokuju žalost obiteljima sudionika vijesti. Ono što je zajedničko svim trolovima i kako ih prepoznati je namjera. Oni potpiruju rasprave i gnjev s namjerom da to učine. Internetski trolovi kreiraju sadržaj koji će pogoditi druge u živac i natjerati vas da poželite razbiti i monitor i tipkovnicu, a možda i izbaciti računalo iz kuće. Osim što se pojavljuju kao jedinke i u grupama, mogu se koristiti u razne svrhe, kao primjerice u političke radi diskreditiranje političkog suparnika (tzv. sponzorirani trolovi), što smo imali prilike vidjeti u američkim predsjedničkim izborima.

„Ne hranite trolove!“ (eng. Don’t feed the Trolls!) poznata je rečenica koja sugerira korisnicima da ignoriraju takve aktivnosti i ne upuštaju se u rasprave, jer će samo izaći s manjkom živaca, a trolovi će ispuniti svoju namjeru u ometanju komunikacije. Posebna vrsta trolova koji obitavaju na našem podneblju su trolovi nacionalisti koji se mogu naći u svim prepucavanjima između hrvatsko-srpskih pitanja, a tu su i trolovi navijači sportskih klubova, trolovi zagovaratelji Zemlje kao ravne ploče i mnogi drugi.

Iako se tako čini, nisu baš svi trolovi zlonamjerni. Vrlo su popularni humoristični trolovi koji ometaju i čine besmislenom komunikaciju na portalima i forumima, ali su šaljivi i ne čine nikome štetu, već nasmijavaju prisutne.

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas