Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Organski engagement na društvenim mrežama

Organski engagement označava svaki neplaćeni angažman publike. Primjerice, kad netko otvori Facebook i na početnoj stranici ugleda neplaćenu objavu na koju reagira – tu aktivnost promatramo kao organski engagement. On je važan jer gradi i njeguje vezu s potrošačima i publikom. Pomaže uspostaviti i ojačati prisutnost i vidljivost brenda na platformama gdje potrošač ionako već provodi vrijeme. Tako posljedično zadržavamo potrošače.

Jedan od glavnih trendova u poslovanju brza je promjena potrošačevih očekivanja u njegovom odnosu s brendom. Prema Saleforce-ovom istraživanju, 84% potrošača izjavilo je kako im je u pogledu povjerenja prema brendu važno da ih brend tretira kao osobu, a ne kao broj.

Prema tome, potrošači ne traže samo kvalitetan proizvod, nego očekuju i “topliji” pristup kojim će ostvariti povezanost s brendom i zajednicom koja je stvorena oko njega.

Naš marketing stoga često ističe važnost dobrog odnosa sa zajednicom i kvalitetnog community-a, što smanjuje potrebe za plaćenim oglašavanjem, ali i same cijene oglašavanja.

Niže prikazane slike jedan su primjer upravo takvog pristupa, kojim smo kod klijenta ostvarili izvrsne rezultate u neplaćenoj, organskoj kampanji.

Što je community marketing?

Community marketing je povezanost brenda s određenom zajednicom, a ta se povezanost gradi međusobnom komunikacijom putem  platformi na društvenim mrežama i razmjeni informacija koje su za brend iznimno koristan feedback. Te platforme ne moraju biti isključivo digitalne, a brend ne mora graditi zajednicu od temelja, nego može biti u interakciji i s već utemeljenom zajednicom.

Izgradnja takve zajednice dugotrajan je proces koji zahtijeva veliku količinu brige prema potrošačima i konzistentnost. U tom se procesu sve svodi na izgradnju odnosa kojemu treba vremena kako bi sazrio i bio učinkovit. Jednom kada brend uspostavi takav odnos, prednosti za brend i potrošača su brojne.

Naši rezultati

Ofir-doseg-objave

Ovo je samo jedan od primjera uspješne kampanje koju smo provodili za jedno poduzeće u gradu Osijeku. Geografska ciljna skupina ovog oglasa bila je isključivo Slavonija. S obzirom na suženu geografsku skupinu Slavonije koja podrazumijeva ograničenost maksimalnog dosega oglašavanja, možemo zaključiti kako je objava odlično ispunila svoju svrhu i zadovoljila cilj bez i jedne uložene kune.

engagement-kampanje egangement-kampanje

Kako smo to ostvarili?

Odnosu s klijentom uvijek pristupamo s maksimalnom pažnjom kako bismo što bolje razumjeli njegove želje i potrebe. Obostrano povjerenje stoga se prirodno vrlo brzo ostvari i zbog toga nam klijenti rado prepuštaju slobodu u kreativnosti. To rezultira svježim idejama i generiranjem kvalitetnog sadržaja koji se prikazuje korisnicima na društvenim mrežama.

Za svakog klijenta koristimo individualiziran pristup jer se ne može svim poduzećima i industrijama pristupati na isti način. Klijent iznosi svoja razmišljanja, potrebe i želje, a na nama je da te informacije iskoristimo pri kreiranju strategije kako bismo ostvarili što bolje rezultate. Nakon inicijalnog kontakta s korisnikom, naš tim stručnjaka započinje osmišljavati najprikladniji način oglašavanja kako bi se ostvario konačan cilj klijenta.

Zašto neke objave uspijevaju bolje u odnosu na druge?

Brojni su faktori koji na ovo utječu. Jedan od njih je utjecaj zajednice koji je prethodno opisan. Osim toga, velik utjecaj ima i offline marketing kao i drugi kanali oglašavanja poput sponzorstava, radija, oglasnih panoa i slično. Ako se digitalni marketing poveže s offline marketingom, postiže se sinergijski efekt i tako oba oblika oglašavanja ostvaruju bolje rezultate.

Primjer je poduzeće koje je spomenuto na početku bloga. Oni naglasak stavljaju i na dobro razvijen offline marketing pri čemu se promoviraju na reklamnim panoima, posjetnicama, kartama za autobuse, na nogometnim utakmicama i mnogim drugim offline mjestima. Tako stvaraju svoju zajednicu i održavaju povezanost, a ta zajednica posljedično bolje reagira na organske objave na digitalnim platformama jer već prepoznaje sadržaj.

Kako ostvariti visok organski engagement?

  • Prije kreiranja sadržaja odrediti ciljanu publiku
  • Kreirati kvalitetan (koristan) i zanimljiv sadržaj
  • Kreirati originalan i jedinstven sadržaj
  • Sadržajem “ugrabiti” pozornost i zainteresirati publiku
  • Ostvariti povezanost s angažiranom publikom
  • Kombinirati digitalni i offline marketing
  • Izgraditi zajednicu oko brenda

Naš marketing tim spreman je za nove izazove, javite nam se kako bismo zajedno ostvarili vaše ciljeve.

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas