Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Povijest društvenih mreža

Vrlo je teško ne zapitati se što je to što ljude privlači i zadržava na određenoj mreži te kako je sve u stvari i počelo. 4.20 milijarde aktivnih korisnika društvenih mreža diljem svijeta nije tek neki broj bez značenja. On nam govori kako je gotovo 57% svjetske populacije prisutno na ovakvim vrstama platformi, a taj se broj naravno svaki dan sve više povećava.

Povijest društvenih mreža - Timeline

Povijest društvenih mreža - Timeline

Društvene mreže su proizvod dinamične verzije interneta web 2.0. koja korisnicima omogućuje interakciju s poslužiteljem. Korisnici mogu stvarati sadržaj, dijeliti i surađivati s drugim korisnicima. Pojedincima je omogućeno postavljanje svojih blogova i web stranica, što znači da sada oni mogu sami stvarati web sadržaj što nije bilo moguće u prethodnoj verziji web 1.0. 

Kako je sve počelo?

Društvene mreže kakve danas poznajemo, popularnost su doživile zbog pojave bloga. Sve od 90-ih godina prošloga stoljeća, društvene mreže neizmjerno se brzo razvijaju i rastu.

U početku, bile su namijenjene za razmjenu sadržaja i poruka s prijateljima. Unazad nekoliko godina, društvene mreže su proširile svoje područje djelovanja, pa tako sada malim i velikim poduzećima omogućavaju privlačenje klijenata i širenje biznisa. Čar društvenih mreža je u tome što se u svakom danom trenutku možete povezati s bilo kim ili čim na svijetu.

Prve društvene mreže

Sixdegrees je društvena mreža nastala daleke 1997. godine. Smatra se prvom društvenom mrežom, a razlog tomu je što je prvi ponudio mogućnost da ljudi naprave svoje profile na koje su prijavljeni sa svojom e-mail adresom i dodaju poznanike u svoju osobnu mrežu. Slanje poruka i gledanje mreža drugih korisnika također je bilo omogućeno. U svome vrhuncu, Sixdegrees je brojao oko 3,5 milijuna korisnika. Ova društvena mreža kratko je bila van rada 2000. godine, no par godina poslije opet je započela s radom te funkcionira još i danas, čak 24 godine poslije.

Sixdegrees i Frienster - Prikaz izgleda

Sixdegrees i Frienster - Prikaz izgleda

Makeoutclub bio je namijenjen mladima i indie glazbenoj kulturi. S radom je počeo samo dvije godine nakon Sixdegreesa. Makeoutclub predstavio je različite značajke poput korisničkih profila koji su se mogli uređivati te odjeljaka za fotografije i interese korisnika. Ove značajke i danas možemo vidjeti na svim društvenim mrežama.

Hi5 je društvena platforma na kojoj korisnici mogu kreirati profile i na njima objaviti interese, dob, lokaciju i fotografije. hi5 funkcionirao je slično kao i Facebook. Bilo je omogućeno slanje zahtjeva za prijateljstvo i blokiranje određenih korisnika. Kasnije su nadodali različite funkcije usmjerene na igrice i zabavu. Ova stranica još je i danas aktivna, a s radom je započela 2004. godine.

Friendster je korisnicima omogućio da kontaktiraju druge članove i dijele mrežni sadržaj i medije s tim kontaktima. Friendster se koristio i za pronalaženje partnera, novih mjesta za izlaske i otkrivanje novih događaja. Kasnije se, u 2011. godini,  registrirao kao platforma za društvene igre. Tada je Friendster brojao oko 115 milijuna registriranih korisnika, a 2015. godine se stranica ugasila.

Myspace je nedvojbeno najpopularnija od svih starijih društvenih mreža. Svojevremeno Myspace je bio najveća društvena mreža na svijetu. Nastala je prema uzoru na Friendster, a prvotno je služila za glazbenike kako bi se promovirali i pronalazili novu publiku.Stranica je aktivna i danas, no ne u toj mjeri kao prije.

Myspace i thefacebook - Prikaz izgleda

Myspace i thefacebook - Prikaz izgleda

Facebook kroz godine

Razvoj društvenih mreža najbolje je prikazati na primjeru najpopularnije društvene mreže – Facebooka. Sve je započelo 2003. godine kada je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg kreirao stranicu pod nazivom Facemash. Facemash je omogućavao korisnicima da uspoređuju slike svojih prijatelj(ic)a i odluče tko im se čini ljepši. Zuckerberg je rekao kako je ta stranica zapravo bila šala, ali odbor njegovog fakulteta ga je svejedno zbog toga kaznio. Facebook je nastao 2004. godine i služio je kao stranica za razmjenu podataka između studenata sa sveučilišta Harvard, a sljedeće godine proširio se na još nekoliko fakulteta.

Stranice The Facebooka tada su bile vrlo minimalističkog stila. Bilo je omogućeno pisanje statusa, dodavanje prijatelja i objavljivanje svojih podataka. 2006. godine uveden je Facebook feed na kojem možemo pratiti sve aktivnosti naših prijatelja. Tada je u trendu bilo i bockanje (poking) koje i danas postoji na Facebooku, ali je skriveno te mu se može pristupiti putem tražilice. Već 2007. godine Facebook se proširio na ostale korisnike diljem svijeta, a 2009. izrađena je prva Facebook mobilna aplikacija.

2011. godine Facebook je doživio preuređenje. Omogućeno je objavljivanje naslovnih fotografija i vremenska crta je naprednija. Danas na Facebooku možemo kupovati na marketplaceu, gledati videe, stvarati grupe, snimati prijenose uživo, pregledavati događaje, igrati igrice, pronaći posao pa čak i partnera i naravno, slati poruke putem Facebook Messengera.

Facebook je danas, osim mjesta na kojem se možete povezati s prijateljima i slati poruke, platforma koja stranicama daje širok raspon mogućnosti uz alate poput Business Managera, Ads Managera i Autorskog studija.

Na primjeru Facebooka možemo vidjeti kako društvene mreže evoluiraju paralelno s ostatkom tehnologije i zahtjeva publike.

Kakva je situacija danas?

Društvene mreže kroz svoj rast i razvoj konstantno nailaze na velike promjene. Kroz razdoblja možemo vidjeti da nailazimo na smjenu društvenih mreža. Kao što je nekada najpopularnija mreža bila Myspace, tako je danas Facebook, a pitanje je vremena i razvitka tehnologije što će biti popularno za desetak godina. Hoće li tada Instagram i TikTok biti zapostavljeni kao što je Myspace danas?

Instagram i TikTok - prikaz izgledaInstagram i TikTok - prikaz izgleda

U današnje vrijeme popularan je LinkedIn, Facebook, Reddit, YouTube, Twitter, Foursquare, Pinterest, Instagram, Snapchat i TikTok. Potrebno je naglasiti kako su Instagram, Facebook i TikTok trenutno najpopularnije društvene mreže. Instagram ima oko milijardu aktivnih korisnika, Facebook čak 2.89 milijardi, a TikTok 732 milijuna!

TikTok je društvena platforma koja je trenutno na svome vrhuncu. Služi  za stvaranje, dijeljenje i otkrivanje kratkih video zapisa. Najpopularnija je među tinejdžerima koji se iz uloge gledatelja pomiču u ulogu stvaratelja sadržaja gdje mogu izraziti svoju kreativnost. TikTok je danas najbrže rastuća društvena mreža koja velikom broju ljudi, među kojima su i velike tvrtke te slavne osobe, omogućava pronalazak savršene publike.

Ako ste zainteresirani za uspon na ovoj društvenoj mreži, savjete za vas imamo ovdje.

Činjenica je da društvene mreže nedvojbeno prate svakidašnji razvoj i unapređenje i zasigurno će kroz nadolazeće desetljeće pridobiti još više korisnika. Društvene mreže unazad nekoliko godina postaju sve popularnije jer upravo zbog njih cijeli svijet imamo na dlanu. 

Kakav je naš stav o tome?

Ofir d.o.o. kao tvrtka čije je jedno od područja rada digitalni marketing, zastupa konstatno unapređenje i moderniziranje kroz različite platforme društvenih mreža. S obzirom da današnja tehnologija vrtoglavo napreduje, smatramo da je vrlo važno iskoristiti sve medije i načine dosega ciljane publike te ostati u koraku s vremenom.

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas