Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

One pager i SEO – prednosti i nedostaci

Vjerujemo kako ste do sada zasigurno naletjeli na web stranice koje se sastoje od samo jednog HTML dokumenta, odnosno nemaju poveznica prema drugim stranicama na istoj domeni. To su takozvani one pager ili single page stranice gdje se pomoću izbornika samo skače na različite sekcije. Iako su takve stranice u globalu popularne zbog preglednosti i jednostavnosti, za samu SEO optimizaciju nisu najsretnije rješenje. Stoga, ako se je već odlučilo na izradu ovakvog tipa stranice, treba unaprijed isplanirati kako najviše iskoristiti njezine prednosti u smislu optimizacije za tražilice.

Prvi korak prema tome je naravno sama prezentacija posla, usluga ili nečeg trećeg što će se nalaziti na stranici pa je potrebno razmisliti o sekcijama koje će se optimizirati po ključnim riječima ili upitima. Gledajući sa SEO strane, kada se sve nalazi na jednoj stranici, puno je teže istaknuti ono po čemu bi se web trebao rangirati. Iz tog razloga, potrebno je još temeljitije istražiti ključne riječi te ih zatim tematski smjestiti u sekcije na stranici. Naravno, i dalje je potrebno da sadržaj ima smisla jer je SEO odavno prešao samo s fokusa ključnih riječi na mnogo više elemenata koji utječu na pozicije.

Zatim, struktura stranice također igra ulogu. Svaki web developer zna kako će sekcije podijeliti s <div> elementima, no iako je praksa da se koristi samo jedan tag <H1> po stranici, u ovome slučaju može se više njih koristiti. Cilj je emulirati podstranice na one pageru, pa isticanje sadržaja u sekcijama ima više smisla s navedenim tagom. To u kombinaciji s optimizacijom ostalog sadržaja poput slika i njezinih alt tagova dodatno će olakšati razumijevanje o čemu se govori u toj sekciji kada Googleov i drugi botovi posjete stranicu.

 

 

Druga negativnost kod single page stranica je mjerenje statistika u Google Analyticsu. Puno je teže analizirati podatke kada korisnik ima na raspolaganju samo jednu stranicu nego kada se može kretati po webu. Zbog toga će svaki dolazak i odlazak analitika mjeriti kao bounce kada se koristi osnovni kod. Stoga ako sami nemate znanja kako napraviti zaobilazne putove za mjerenje pogleda sekcija, jedino preostaje zapošljavanje stručnjaka ili pregled podataka koji vam neće puno toga govoriti.

No, unatoč svojim nedostacima, single page stranice imaju i svoje prednosti. Osim lakše izrade i održavanja, prilagodba za mobilni prikaz također se može brže i jednostavnije odraditi. Uz to, ovakav tip stranica može lakše privući korisnike na konverzije, no i dalje to sve ovisi o dizajnu, sadržaju i ostalim elementima. Na kraju, sve ovisi kako se želite prezentirati na internetu pa je naša preporuka ako niste sigurni kakav tip web stranice odabrati za svoj posao, možete nam se slobodno javiti.

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas