Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Rangiranje na mobitelima ovisit će o brzini mobilnog učitavanja

S novom godinom, stižu nove promijene od Googla. Već je odavno poznata informacija kako su pretrage na mobilnim uređajima nadmašile pretrage prilikom korištenja desktopa što je i razlog zašto se sve više fokus stavlja na mobilno rangiranje. Iako se još uvijek ne zna kada će Mobile First index službeno ugledati svjetlo dana, iz Googla su se oglasili po pitanju nove izmijene na području mobilnog pretraživanja koja će uslijediti u drugoj polovici godine.

Znamo kako im nije u navici unaprijed najavljivati izmjene u algoritmu, no ranije ovog mjeseca stigla je službena objava po pitanju brzine učitavanja stranica na mobilnim uređajima, odnosno Speed Update kako oni to zovu. Naime, od srpnja ove godine, brzina mobilnog učitavanja postat će faktor za rangiranje prilikom mobilnog pretraživanja. Iako faktor brzine nije ništa novo jer je prisutan od 2010. godine, on je do sada bio fokusiran na desktop upite.

Ono što iz Googla naglašavaju vezano za Speed Update odnosi se na stranice koje su izrazito spore što utječe na korisničko iskustvo pa neće svi upiti biti pogođeni ovom promjenom. To u prijevodu glasi, velika većina stranica neće dobiti “kaznu” niti kako je potrebno preraditi mobilnu verziju stranice. Ipak, bit će poželjno provjeriti mogu li se dodatne optimizacije primijeniti jer ako do sada niste imali razloga za to, stigao je jedan kojeg ne treba samo tako zanemariti.

Uz brzinu, stavljen je naglasak i na namjere u upitu koje ugrubo možemo podijeliti na informacijske, navigacijske i transakcijske. To je i dalje snažan signal pa stranice s visoko kvalitetnim sadržajem neće gubiti pozicije unatoč tome što su možda sporije od konkurencije jer imaju veliku relevantnost za upit koji je korisnik upisao. To samo potvrđuje ono što i sam Google kaže – stranice se prvenstveno rade za korisnike, a ne za tražilice.

Na kraju, Speed Update treba potaknuti i developere da počnu šire razmišljati o tome kako performanse utječu na korisničko iskustvo. Samim time, suradnja dizajnera, developera i marketingaša treba biti na istoj razini jer ako već nije, sada je pravo vrijeme za još bolju suradnju između odjela. Kao što je navedeno, kvalitetan sadržaj znači puno više od atraktivne stranice koja će biti oku ugodna, ali je spora.  

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas