Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Razmišljate o oglašavanju na društvenim mrežama?

Privatno ili poslovno, boravak na društvenim mrežama većini je svakodnevica. Gotovo sve generacije znaju kako nešto objaviti, pretraživati ili iskomunicirati na društvenim mrežama.
Mnogi i svoje poslovne profile održavaju sami, no kada se primarni posao proširi, gotovo istovremeno, povećava se i obujam potrebnog rada na društvenim mrežama.

Kada ne znate odakle krenuti, kako postaviti oglase ili jednostavno nemate vremena odgovoriti na sve upite, vrijeme je da vaše oglašavanje prepustite onima kojima je to primarni posao.

Koji su preduvjeti?

Prije svega, važno nam je upoznati se s vama i vašim poslovanjem. Analizirati ćemo vašu djelatnost, gdje ste sve prisutni, na koji način se oglašavate, proučiti vašu mrežu prodaje, klijente i konkurenciju. Tako, odmah možemo započeti s planiranjem.

Koje ciljeve želite postići? Koja vam je ciljana publika?

Bez brige, na većinu pitanja odmah ćete znati odgovore koji su nama od velike važnosti kako bismo započeli oglašavanje.

Koju društvenu mrežu odabrati?

Ovisno mnogobrojnim čimbenicima i postavljenim ciljevima, procijenit ćemo na kojim društvenim mrežama biste trebali biti prisutni, a na kojima se oglašavati.

Nisu sve društvene mreže za svaki proizvod ili uslugu, a iste je važno poznavati kako se vrijeme i novac ne bi nepotrebno trošili na tržište koje ne odgovara vašim potrebama.
Primjerice, oglašavanjem na Instagramu lakše ćete doprijeti do mlađe publike, dok je LinkedIn namijenjen za poslovne korisnike.

Oglašavanje na Instagramu moguće je, čak i ako ne posjedujete Instagram korisnički račun.

Naši blogovi o Instagramu i Facebooku mogu vam pomoći shvatiti kako oglašavanje na ovim društvenim mrežama funkcionira.

Kada krenuti s oglašavanjem?

Često se dogodi da su klijenti zainteresirani za ovakav oblik oglašavanja, ali nisu posve sigurni je li to za njih pravi potez i hoće li od toga profitirati. Stoga je važno razdoblje testiranja, koje treba uzeti u obzir prilikom odluke o pokretanju kampanje. 

Kao što smo već spomenuli, prije pokretanja oglasa, potrebno je ispuniti određene preduvjete. Većinom je potrebno prilagoditi web stranicu, kod nekih klijenata napraviti rebranding, kompletan vizualni identitet, a samo kreiranje marketinškog plana te izrada kampanja poseban su prioritet i iziskuju vrijeme. Sve navedeno je ukupno vrijeme na koje morate računati kao dio samog oglašavanja.

Statistike koje će vas zanimati

Na stranici DataReportal nalazi se gomila korisnih izvještaja, analiza, grafova i inog, koji vam mogu pomoći shvatiti veličinu i moć društvenih mreža kao i digitalnog oglašavanja. 

Istraživanje koje ćemo navesti napravljeno je početkom ove godine i daje korisne informacije iz svijeta digitalnog marketinga.

80-88% stanovnika ovog dijela Europe koristi Internet, a u Hrvatskoj ta brojka doseže 91% od ukupnog broja stanovnika.

50-58% stanovnika ovog dijela Europe prisutno je na društvenim mrežama, a u Hrvatskoj ta brojka doseže 48% aktivnih korisnika od ukupnog broja stanovnika.

Podaci o korisnicima društvenih mreža u Hrvatskoj

Podaci o korisnicima društvenih mreža u Hrvatskoj

Slika 1. Podaci o korisnicima društvenih mreža u Hrvatskoj (Izvor: https://datareportal.com)

Na slici iznad (Slika 1.) vidljiv je broj korisnika koje možete dosegnuti oglašavanjem na prikazanim društvenim mrežama. Od navedenih Instagram bilježi porast, a Facebook stagnira u broju korisnika koje se može dosegnuti oglašavanjem.

Podaci o starosnoj dobi korisnika društvenih mreža u Hrvatskoj

Podaci o korisnicima e-trgovanja u Hrvatskoj

Slika 2. Podaci o starosnoj dobi korisnika društvenih mreža u Hrvatskoj (Izvor: https://datareportal.com)

Standardno, analiza korisnika društvenih mreža pokazuje kako je i dalje najveći broj onih u dobi između 25 i 34 godine. Na Facebooku je zastupljenost korisnika ženskog spola 49%, dok na Instagramu ta brojka iznosi 54%.

Vaši oglasi neće doseći sve prethodno navedene brojke, jer one ovise o postavljenoj ciljanoj publici, postavljenim ciljevima te utjecaju sadržaja i budžeta. No, ono što je vidljivo je veličina ovog tržišta, a vaši oglasi mogu se usmjeravati na željenu publiku u znatnim omjerima.

Tu je i publika koju ćete puno teže dosegnuti prodajom i oglašavanjem na sajmovima, u određenim mjestima ili prodavaonicama. Pretraživanje na Internetu te doseg oglasa zahvatilo je udaljena i teže dostupna područja poput sela, vikend naselja, otoka i slično, gdje bi vaši oglasi puno teže pronašli put, ako to nije digitalnim putem. 

Iako vaše poslovanje može zahtijevati kompletnu uslugu digitalnog marketinga, ovisno o vašoj veličini, ponekad je dovoljno samo biti aktivan na društvenim mrežama. Za širenje poslovanja, svakako je preporučljivo krenuti s oglašavanjem.

Za kraj, podijelit ćemo s vama analizu koja se nama činila posebno interesantna. Kako je vidljivo na slici ispod (Slika 3.) muškarci sa 58% prednjače u online kupovini. Na prvu se nismo složili s tim podatkom, no činjenica je da uključuje transakcije na ime nositelja kartice, bez obzira tko ih izvršava. 😉 

Podaci o starosnoj dobi korisnika društvenih mreža u Hrvatskoj

Slika 3. Podaci o korisnicima e-trgovanja u Hrvatskoj (Izvor: https://datareportal.com)

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas