Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Retargeting i remarketing na Internetu

Internet i društvene mreže – nova era komunikacije
Koliko ste puta pretraživali novu kolekciju odjeće ili obuće u webshopu svoje omiljene trgovine, a zatim su vas točno ta haljina ili baš te tenisice pratile u obliku oglasa narednih nekoliko dana na drugim stranicama ili društvenim mrežama koje ste posjećivali? Je li vam se ikada dogodilo da ste neki proizvod stavili u košaricu i odustali od kupovine, a ta vas je trgovina nastavila obavještavati o vašoj nedovršenoj kupovini nudeći vam čak i besplatnu poštarinu ‘samo danas’ ili posebnu akciju ‘baš na taj proizvod’? Bili ste žrtva marketinških stručnjaka!

U digitalnom marketingu, web stranice i društvene mreže imaju važnu ulogu jer su izvrsne platforme za oglašavanje proizvoda i usluga, direktnu komunikaciju između tvrtke i potrošača, promociju poslovanja tvrtke i slično. Putem web stranica i društvenih mreža kreira se sadržaj zanimljiv ciljnoj publici tvrtke, uz pomoć retargetinga i remarketinga.

Remarketing i retargeting

Ljudi često miješaju pojmove retargeting i remarketing ili misle da su to istoznačni pojmovi. Glavna razlika između remarketinga i retargetinga je u samoj strategiji primjene istih. Retargeting strategija podrazumijeva plasiranje oglasa posjetiteljima web stranice na temelju podataka prikupljenih putem  “kolačića” dok remarketing strategija podrazumijeva oglašavanje posjetiteljima web stranice putem mail-a.

Remarketing radi na principu prikupljanja informacija od posjetitelja web stranice i kreiranja popisa istih. Popisi se zatim koriste za slanje mail-ova vezanih za prodaju proizvoda i usluga tvrtke. Mail-ovi uključuju obavijesti o nekom proizvodu ili usluzi koje su korisnici ostavili u svojoj košarici, a nisu iskoristili, podsjećajući ih da je još tamo, ili na marketing određenih proizvoda/usluga koje su usko vezane za prijašnje kupovine ili pretraživanja, a koje bi korisnika mogle zanimati.

Retargeting je marketinška strategija koja se temelji na kontaktiranju posjetitelja web stranice tvrtke, a koji osim pregledavanja sadržaja nisu imali drugu interakciju, tj. nisu iskoristili uslugu ili kupili proizvod. Cilj retargetinga je podsjetiti korisnike na postojanje određenog proizvoda ili usluge te tako zadržati njihovu pozornost na istom. Pozitivna je strana ta da je korisnik već upoznat sa sadržajem web stranice te su veće šanse da će nakon ponovnog kontakta s istom nešto kupiti, nego kad bi se radilo o web stranici s kojom se susreće prvi put. Na taj se način kod korisnika potvrđuje određena osobna veza s tim proizvodom ili uslugom, jer im je već poznata. Oglasi tako postaju personalizirani i veća je vjerojatnost da će ih korisnik ponovno pregledati i nešto kupiti.

Remarketing i retargeting imaju sličan cilj, a to je već spomenuto podsjećanje korisnika na postojanje određenog proizvoda ili usluge, samo što koriste drugačiji pristup postizanju svog cilja. U slučaju retargetinga kod korisnika se u pregledniku stvara “kolačić” (cookie) koji, jednostavno rečeno, ‘pamti’ posjet korisnika određenoj web stranici te ga na drugim stranicama ili društvenim mrežama, putem oglasa podsjeća na taj proizvod ili uslugu. U slučaju remarketinga, korisnika se putem e-mail adrese obavještava o nedovršenim akcijama na web stranici, tj. ako je korisnik ostavio nešto u košarici ili ako tvrtka ima novi proizvod ili uslugu koju bi htjela ponuditi korisniku, a da je usko vezana uz njegovo prijašnje zanimanje za proizvode te tvrtke.

Jednostavnije je shvatiti ova dva pojma koristeći primjer. Ako je korisnik pregledavao usluge putovanja putem Google-a, retargeting omogućava “čitanje” kolačića u pregledniku i postavljanje oglasa za putovanja na Facebook, koje će korisnik vidjeti prilikom korištenja te društvene mreže. Oglas se može prikazivati i na drugim društvenim mrežama koje korisnik koristi kao i za vrijeme posjeta drugim web stranicama. Ako je korisnik pregledavao putovanje na destinaciji Zagreb – Dubrovnik, te ga ostavio u košarici, remarketing će ga slanjem obavijesnog email-a podsjetiti da je ta destinacija i dalje u njegovoj košarici, ili mu može biti poslana obavijest o sličnim destinacijama, primjerice Zagreb – Split, ili o proširenju usluge, primjerice Zagreb – Dubrovnik ali prvom klasom.

Iz svega prethodno navedenog dolazimo do zaključka da su retargeting i remarketing svaka za sebe učinkovite strategije marketinga koje pomažu u poslovanju tvrtke, a kombiniranje ove dvije marketinške strategije u svrhu digitalnog marketinga daje optimalan rezultat za poslovanje tvrtke.

Potrebno vam je web rješenje ili tražite marketinški tim koji će vam voditi digitalno oglašavanje, uključujući provođenje remarketinga i retargetinga, na društvenim mrežama? Kontaktirajte nas!

Svidjelo vam se što ste pročitali? Pročitajte i naše ostale blogove!

 

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas