Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Sales funnel

Što je važno u marketingu? Prodaja? Oglašavanje? Stvaranje odnosa s kupcima? Stvaranje branda? Mi kažemo sve od navedenog! 🙂 Kako bismo sve to i ostvarili, potrebno je upoznati se s različitim kanalima komunikacije i naučiti kako ih koristiti.

Jedna od tehnika koje se trebaju primjenjivati pri kreiranju marketinškog plana je Sales funnel. Može se primijeniti na bilo koju marketinšku kampanju ili dugoročnu strategiju, neovisno radi li se o proizvodu ili usluzi. To je strategija koja se odnosi na proces odlučivanja svakog kupca, a sam proces najčešće se dijeli na 4 koraka s kojima poduzeća usklađuju svoju marketinšku strategiju.

Koraci su: Awareness, Interaction, Interest, Action. Na samom početku potrebno ih je definirati, a ovisno o krajnjem cilju, svaki se korak može proširiti. Prilikom definiranja koraka treba se zapitati je li važnije prodati jedan proizvod/uslugu ili se prodaja želi ostvariti više puta, kroz mjesec ili godinu? Želi li se privući kupce ili brand ambasadore koji će kasnije preporučiti proizvode/usluge? Ovisno o postavljenom krajnjem cilju, prilagođavaju se koraci i za svaki se ponaosob kreiraju zadaci, a potom se na osnovu istih kreira marketinška kampanja.

Kako bi lakše razumjeli ovu tehniku kroz primjer proizvodnje i prodaje odjeće objasnit ćemo što se događa u pojedinoj fazi.

  1. AWARENESS – u prijevodu svijest, odnosno podizanje svijesti. Kreiranjem sadržaja kojim se podiže svijest o proizvodu ili usluzi privlači se pozornost potencijalnog kupca. Npr. potencijalni kupac na društvenoj mreži vidi objavu vezanu za novu kolekciju odjeće.
  2. INTERACTION – korak u kojem potencijalni kupac ostvaruje prvu interakciju s poduzećem, odnosno brandom. Npr. preko objave na društvenoj mreži otvori blog vezan za novu kolekciju na web stranici.
  3. INTEREST – korak u kojem se kroz sadržaj budi interes potencijalnog kupca. Ovdje se treba kreirati sadržaj zanimljiv potencijalnom kupcu. Npr. nakon što potencijalni kupac preko društvenih mreža dođe na blog, na webu isti će, ukoliko mu sadržaj bude zanimljiv, nastaviti istraživati o novoj kolekciji te će pokazati interes za kupovinu odjeće.
  4. ACTION – korak u kojem potencijalni kupac poduzima aktivnost koja rezultira prodajom, te time postaje kupac. Npr. potencijalni kupac koji je istražio web shop i pronašao odjeću koju želi kupiti istu stavlja u košaricu za kupovinu. Potom se upoznaje s uvjetima narudžbe i kupovine te radi posljednji korak u kupovini putem web shopa – narudžba i plaćanje.

Za svaki korak potrebno je ispuniti puno manjih zadataka. Naizgled lagan postupak koji zahtijeva trud i znanje stvaranja kvalitetnog sadržaja, ali i praćenja te analiziranja prometa na stranicama da bi se u konačnici vidjela isplativost. Upravo analizom dolazi se do broja potencijalnih kupaca u svakom od četiri koraka. Zato i naziv „funnel“, odnosno lijevak, jer pri svakom koraku „otpada“ dio potencijalnih kupaca. Drugim riječima, sa svakim korakom bazen potencijalnih kupaca se sužava poput lijevka sve dok ne ostanu pravi kupci.

Želite da i vaša tvrtka ima kvalitetan marketing na društvenim mrežama koji će rezultirati ostvarenjem vaših ciljeva? Javite nam se

Svidjelo vam se što ste pročitali? Pogledajte i naše ostale blogove

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas