Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Savjeti za ‘malog od susjeda’ koji razumije te ‘fejsbuke’

Oko osamdeset posto informacija koje primamo dolaze putem vida i predstavljaju sadržaj koji najlakše pamtimo. U posljednje se vrijeme društvene mreže pretvaraju u bojno polje vizualnih sadržaja u kojima svaka tvrtka ili brend nastoje sebe pokazati u što boljem svjetlu pa sve češće, osim klasičnih fotografija i montaža, vidimo 3D i 360° vizuale, gif-ove i videa. Kvalitetan copywriting i marketing strategije idu ruku pod ruku uz kvalitetan dizajn koji prenosi vašu poruku publici. Cilj je marketinga na društvenim mrežama proširiti svijest o vašem poslovanju, pridobiti nove potencijalne kupce kojima ćete u konačnici prodati svoj proizvod ili uslugu. Stalno održavanje interakcije s pratiteljima, izbacivanje zanimljivog, korisnog i jedinstvenog sadržaja od primarne je važnosti da vaša poruka bude prenesena, zapamćena i uspješna.

Zašto je bitno posvetiti se vizualima

Svaka društvena mreža ima svoje zakonitosti. Razlike u profilu korisnika, bile to dobne ili interesne razlike, razlike u načinima oglašavanja i potrebnim dimenzijama vizuala samo su neki od elemenata o kojima treba voditi računa. U tekstu ćemo se osvrnuti na Facebook kao najčešću mrežu koju naši klijenti zahtijevaju.

Nekoliko savjeta

Optimiziran sadržaj

Svaka društvena mreža ima preporučene dimenzije sadržaja. Pazite da vaši vizuali budu u zadanim dimenzijama jer će tako biti uočljiviji korisnicima na feedu. Nespretno odrezani vizuali, sadržaji koji se dugo učitavaju jer su preveliki ili su loše rezolucije odaju dojam neprofesionalizma. Svakako se potrudite da imate kvalitetnu profilnu sliku koja najčešće sadrži logotip ili pojednostavljeni dio logotipa, te privlačnu naslovnu fotografiju koja će pobliže dočarati čime se bavite, odnosno što nudite. Propisane dimenzije nalaze se i u Facebookovom centru za pomoć. Vizuali za Facebook objave i oglase trenutno su preporučeni u omjeru 1:1, dok se za podijeljeni link preporučuje 1200x627px.

Raznolikost

360° vizuali, 3D animirani sadržaji, GIF, video, fotografije, klasične objave, promovirane objave, story, infografike, ankete… Pokušajte pronaći koji oblici vizuala odgovaraju vašem poslovanju i kombinirajte ih radi dinamičnosti stranice. Nekada publika bolje reagira na storyje, a nekada na klasične objave. Samo kod objava postoji više vrsta koje možete isprobati i prilagoditi svojim željama. Ako se odlučite za fotografije u marketingu, obavezno neka budu kvalitetne i profesionalnog izgleda jer su od velike važnosti u ukupnom dojmu.

Više vizualnog, manje teksta

Tekstualne opise ostavite za ono što im ime kaže – opise fotografija, vizuala ili objava. Manje je više, tako da se na vizuale preporučuje stavljati manje ili nimalo teksta. Ako se odlučujete sami na promociju objava ili reklama na Facebooku, algoritam će vas odmah upozoriti na veliku količinu teksta, kako na vizualima, tako i u opisima. Zadovoljava li vaš vizual kriterije promocije na Facebooku možete provjeriti besplatnim alatom Facebook Text Overlay Tool. Zapamtite da su korisnici lijeni čitati duge opise i koncentrirajte se da istaknete samo najbitnije.

Apimel čokomel

Dosljednost – brendirajte svoje vizuale

Ostanite dosljedni sebi i svome brendu. Unificirani vizuali automatski povezuju sadržaj s brendom, bez da pratitelj uopće pročita tekst opisa. Koristite službene boje i fontove, izradite template vizuala na kojem će detalji uvijek ostati isti i na istom položaju, a mijenjat će se prezentirani sadržaj. Ako je moguće, koristite logotip tvrtke kao potpis na vizualima. U komunikaciji budite profesionalni, jer svaki pratitelj je i vaš potencijalan kupac. Jezik i ton izražavanja prilagodite publici i pridržavajte se toga. 

Moj ured oblaci

Kako brendirati proizvod pročitajte u jednom od naših prethodnih blogova.  

U korak s vremenom

Pratite trendove, pratite promjene u zahtjevima društvenih mreža, kako u dimenzijama, tako i u vrstama objava. Pratite konkurentske stranice ili one koje vam se sviđaju i pokušajte uvidjeti što je to što ih čini dobrima, privlačnima i kvalitetnima. Slijedite svjetske trendove u dizajnu i oglašavanju ukoliko odgovaraju vašem brendu, no sami procijenite isplati li se žrtvovati dosljednost radi pomodnosti. 

Pamtljivost – kvaliteta koja traje

Uspješnost na društvenim mrežama ovisi o posebnosti u odnosu na druge i povezanosti s pratiteljima. Što ste osobniji, stvarate bolju emotivnu povezanost. Prilagodite svoje objave publici (ili publiku objavama, ovisno što promovirate) i približite im se na lokalnoj, emotivnoj, interesnoj ili drugoj razini. Video objava Mako – iz Osijeka s ljubavlju

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas