Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Što je Google Analytics i zašto je must-have?

Google Analytics je najbolji alat za praćenje i analiziranje prometa vaše web stranice. Ukoliko želite biti učinkoviti online ovaj alat je must-have, posebice ako se bavite e-commerceom. Prema podacima koje možete iščitati iz Analyticsa doći će te do spoznaje tko su vaši posjetioci (dob, spol, lokacija itd.), što konkretno traže na vašoj stranici, kako su vas pronašli, koliko se često vraćaju te mnoge druge informacije koje će biti krucijalne za napredak vašeg online poslovanja.

Kako ne bismo bili preopćeniti navest ćemo vam neke od glavnih prednosti koje Google Analytics alat pruža:

1. Koliko posjetitelja je vaša web stranica imala u zadanom periodu
2. Demografske karakteristike vaših posjetitelja
3. Interesi vaših posjetitelja
4. Što vaši posjetitelji najviše traže na web stranici
5. Pojmove upisivane u Google Search koji su vodili na vašu web stranicu
6. Rezultati zadanih ciljeva unutar Analyticsa za vašu web stranicu
7. Mogućnost identifikacije sadržaja koji je nije zanimljiv vašim posjetiteljima
8. Mogućnost identificiranja u kojem koraku ljudi ne završe prodajni proces

Naravno, ovo nisu ni blizu sve mogućnosti Google Analytics alata već jedne od važnijih koje će vam u početku biti potrebne kako biste pratili uspješnost vaše online prisutnosti.

 

 

Svaki posjetitelj ima drugačije karakteristike i interese što vodi ka drugačijem setu akcija na vašoj web stranici. Sjajna stvar u vezi Analyticsa je mogućnost naprednog segmentiranja vaših posjetioca koja ih kategorizira po određenim čimbenicima. Primjer, vlasnik ste e-trgovine za obuću koja u sebi sadrži kategoriju sportske obuće. U Analyticsu možete kreirati posebni segment koji će vam prikazati isključivo informacije o posjetiocima sportske obuće vaše e-trgovine.

Kako biste postizali dobre rezultate, uvijek nastojte kreirati nove i jedinstvene kampanje koje će pružati vrijednost za vaše kupce. U ovim kampanjama naravno koristit ćete se drugačijim marketinškim metodama za privlačenje. Analytics će uštedjeti novac i vrijeme govoreći vam kroz važne brojke, koje kampanje su uspješne a koje manje. Jedan od primjera su email kampanje gdje putem Analyticsa možete provesti A/B testiranje i vidjeti koji sadržaj i tip maila pruža bolji conversion rate. Naravno, za ovaj primjer testiranja predlažemo da imate veću bazu pretplatnika na vaš newsletter kako bi testiranje pružilo objektivnije rezultate.

Google Analytics alat će vam također pomoći u SEO optimizaciji vaše web stranice. Kako biste generirali organski promet, krucijalno je da se nalazite na prvoj stranici Googlea te po mogućnosti u prvih pet prikazivanih rezultata. Postoje mnogi faktori koji utječu na pozicioniranost vaše web stranice, no njih nećemo objašnjavati u ovom blog postu. Svakako ove informacije su također dostupne u našim ostalim blog postovima. Google Analytics alat pružit će vam uvid u upisivane keywordse i fraze koje su dovele na vašu web stranicu. Fokusirat će te se naravno na one upisivane riječi i fraze koje se mnogo pretražuju i koje dobivaju značajan broj klikova a da pri tome vaš web za njih nije izlistan na prvoj stranici. To će vam značajno pomoći u vašim SEO naporima da optimizirate stranicu za te upisivane pojmove i fraze, kako biste se u budućnosti pozicionirali više i samim time osjetili porast organskog prometa.

 

 

Google Analitika je doista važan alat za vaše poslovanje. Ukoliko ga želite unaprijediti slobodno nas kontaktirajte. Implementirat ćemo Google Analytics na vašu web stranicu te učiniti cijeli proces optimizacije i savjetovanja na temelju podataka koje ovaj sjajan alat pruža.

Uskoro se opet tipkamo! 🙂

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas