Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Što je Google My Business i zašto je važan?

“Misli globalno, djeluj lokalno” je rijetko spominjana uzrečica, ali u određenim situacijama izrazito važna. Isto vrijedi i za tvrtke koje se ne razlikuju samo po uslugama koje pružaju, nego i po tome gdje ih pružaju, odnosno kako komuniciraju s posjetiteljima. Ako tvrtka djeluje samo u jednom gradu, primjerice servis za popravak računala, nema smisla raditi promociju i trošiti vrijeme kako bi bila vidljiva i na razini države. Naravno, ako dolazi do širenja van početnog radijusa djelovanja, promjena internet strategije je potrebna. No, do tada, kvalitetnije je uložiti vrijeme u lokalno pretraživanje gdje će posjetioci biti oni ljudi koji će vrlo vjerojatno i ostvariti kontakt ako vas smatraju kao najboljim rješenjem za njihove probleme.

Tu dolazimo do elementa kojem tvrtke možda i ne pridodaju puno pažnje, ali može podosta značiti kod stvaranja prvog dojma. Riječ je o Google My Business izlistanju. Google My Business je besplatni alat za tvrtke i organizacije putem kojeg se upravlja njihovim osnovnim informacijama, koje će kasnije biti prikazane na Google tražilici i Google kartama. Većina informacija koju će Google prikazati u okviru lokalnih tvrtki dolazi upravo s tog mjesta pa je optimizacija My Business unosa i više nego poželjna. Naravno, to ne znači odmah kako će se uvijek vaša tvrtka pronaći u takozvanom „local packu“ samo zato što imate dvije slike više od konkurencije i dvije rečenice više u opisu tvrtke. Bez dubljeg ulaženja u algoritam lokalnog pretraživanja, dovoljno je za istaknuti ono što je Google objavio – tri značajna faktora kod izlistanja lokalnih tvrtki su: relevantnost, udaljenost i istaknutost.

 

 

Stoga, može se reći, što je upit relevantniji prema informacijama koje su postavljene unutar My Business unosa, veća je šansa kako će Google uzeti vašu tvrtku u obzir. Samim time, detaljno popunjavanje svih informacija je veoma važno. Udaljenost također igra ulogu jer ako netko traži popravak računala u Osijeku, Google mu neće prikazati zagrebačke tvrtke. Na kraju ostaje istaknutost, odnosno koliko je tvrtka lokalno poznata, plus što tražilica u obzir uzima dodatne elemente poput spominjanja po internetu.

Savjet ili dva kod optimizacije My Business unosa

Sve kreće od toga, može li se vaša tvrtka prijaviti za My Business unos kako bi se mogla izlistavati na tražilici i mapama. Nisu sve fizičke lokacije prikladne ako se krše s Google pravilima kod prijavljivanja pa se primjerice ne može registrirati objekt koji je za prodaju, još u izgradnji ili čeka na otvorenje. Također, prije registracije je potrebno provjeriti je li tvrtka možda već registrirana te ukloniti višestruke unose kako se ne bi slali krivi signali.

Zatim, kod registracije je potrebno navesti točno i puno ime tvrtke po kojemu će vas posjetioci moći prepoznati. Sljedeći korak je postavljanje adrese i telefonskog broja gdje osim točnosti, treba uvijek voditi računa da je ta adresa jednaka na svim ostalim mjestima gdje se tvrtka pojavljuje online. To uključuje vašu web stranicu i ostale direktorije za prezentaciju tvrtke. Kod postavljanja broja bitno je za naglasiti kako se ne mogu postavljati besplatni i slični brojevi. Odabir kategorije također treba biti što precizniji jer se tako opisuje ono čime se vaša tvrtka bavi, odnosno koje usluge pruža. Kasnije se mogu dodati još potkategorije kako bi se dodatno istaknule važnije usluge. Također, ako tvrtka pruža uslugu na lokaciji svojih kupaca ili mušterija, to se može istaknuti.

 

 

Nakon registriranja, tvrtku je potrebno verificirati kako bi upravo vi imali kontrolu nad onim što ćete prezentirati posjetiocima te po potrebi dodavati druge korisnike koji će moći uređivati sve informacije. Posljednji korak je popunjavanje dodatnih informacija poput radnog vremena, opisa tvrtke i dodavanje slika. Upravo ti elementi i njihova točnost su ono na čemu se gradi prvi dojam.

Kvalitetne fotografije također utječu na dojam koji se stvara kada se pregledava tvrtka. Ako ništa drugo, barem bi slika pročelja gdje se tvrtka nalazi trebala biti visoke kvalitete. Istina, ne trebaju sve tvrtke imati vrhunske fotografije, ali upravo se ovom elementu ne pruža dovoljno pažnje kada se kreira profil tvrtke. Na kraju, ne treba zanemariti niti opis čija će kvaliteta utjecati na to hoće li potencijalni kupac kliknuti na vašu ili konkurentsku tvrtku.

Kada se sve postavi i objavi, posao nije gotov već je potrebno pratiti kako se tvrtka prikazuje na tražilici, što je moguće pomoću Insight opcije.

Iako ovo sve zvuči potpuno logički, čime se ne otkriva topla voda, naglasak je na tome kako se ne treba zanemariti ovaj besplatni alat za promociju. Nekima će biti dovoljno imati samo prikazanu tvrtku na Google kartama, a svi ostali koji zapravo uzmu u obzir ovaj segment kod kreiranja lokalne SEO strategije, otvaraju dodatnu mogućnost širenja poslovanja prema novim korisnicima.

Za kraj, vrlo važna napomena koja se odnosi na redovitu provjeru profila jer postoji mogućnost da korisnici zatraže izmjene informacija što Google može prihvatiti, pa svakako imajte na umu redovno provjeravanje informacija jer se mogu pojaviti one koje vi niste postavili.

Tipkamo se uskoro! 🙂

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas