Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Što nam omogućava napredno oglašavanje na Facebook platformi

Što se događa kada netko tko nema iskustva u marketingu i oglašavanju poželi boostati post (dobro poznatu opciju svima koji imaju bilo kakvu poslovnu stranicu na društvenoj mreži Facebook) ili postaviti reklamu koja će dovesti nove posjetitelje na web stranicu? Kako će to izvesti?

Imajte na umu da je oglašavanje na Facebooku mnogo više od boost opcije.

Boostanje postova nije pogrešan način za promociju i povećanje vidljivosti vaše poslovne stranice, štoviše ova opcija postoji kako bi prosječnim korisnicima društvenih mreža, koji nemaju iskustva iz marketinga, učinila dostupnim mali dio mogućnosti koje pruža Facebook plaćeno oglašavanje.

U nastavku ćemo navesti primjer sponzorirane objave putem boost post opcije jednog od naših klijenata koji nam se obratio za pomoć.

isječak reach

Klijent je sam često svoje objave, koje su sadržale fotografiju ili video na poslovnoj stranici, boostao kako bi povećao doseg i broj lajkova na samoj objavi.

Kada smo ga na prvom sastanku pitali koje ciljeve je odabrao i zbog čega, dobili smo jedan od najčešćih odgovara “htio sam više prodaja i lajkova na stranici”, a ispod objave mi je pisalo kako mogu postići 95% bolji doseg ako stavim 5$ na tu objavu.

isječak boost

Ovakvim načinom “oglašavanja” mogu se postići neki rezultati. Za 5$ po danu možemo povećati doseg i broj lajkova na određenoj objavi, ali ne možemo koristiti detaljne opcije targetiranja. 

Bez unaprijed pripremljene strategije oglašavanja i plana objava, dugoročno nećemo ostvariti postavljene ciljeve, a na Facebook ćemo potrošiti znatno više novaca nego što je potrebno.

Razumijevanjem Facebook oglašavanja i opcija koje ono pruža možete s relativno malim novčanim ulaganjem možete ostvariti bolje rezultate i povećati prodaju.

U našem blogu o pravilnom izboru kampanju za oglašavanje smo pisali detaljnije o postignutim rezultatima koje različite vrste kampanja mogu postići.

Što su Facebook oglasi i što ih razlikuje od boostanih objava?

Facebook oglasi se u pravilu kreiraju iz platforme Facebook Ads Manager s ciljem da publici prikažete oglas koji će privući što više posjeta na vašu web stranicu ili da posjetitelji web stranice naprave određene radnje, kao što je pregled određene stranice ili proizvoda, dodavanje u košaricu, početak procesa kupnje ili kupnja ukoliko imate webshop. 

Facebook oglas u pravilu nije prikazan na feed-u vaše stranice i to je još jedna od razlika u između klasične i boostane objave. Ovakav oblik oglašavanja poznat je i kao dark posting – izraz koji se koristi za ciljane oglase koji se ne pojavljuju na timelineu društvenih mreža, odnosno nisu vidljivi poput objave na zidu.

Pri izradi oglasa možete navesti točno koju stranicu vašeg weba želite da korisnici posjete nakon klika, kako bi dobili više informacija i izvršila određenu konverziju.

Kod oglasa ste u mogućnosti odabrati jednu od nekoliko opcija. Oglas s jednom ili više slika, oglas s videom ili carousel, sve u skladu s vašim potrebama i ciljem koji želite ostvariti o čemu smo detaljnije pisali u blogu o ciljevima oglašavanja.

Oglase možete mijenjati u svakom trenutku, a isto tako možete posebno prilagoditi sve njihove dijelove kao što su publika, budžet, vizual ili sam tekst oglasa. To znači da možete optimizirati oglas kako bi imao najbolje moguće rezultate. Osim toga možete testirati različite kombinacije (dynamic creative) svih značajki te saznati što najviše doprinosi broju posjeta ili kupnjama na vašoj web stranici. Izbor prave kombinacije znatno može utjecati na cijenu oglašavanja i broj pregleda o čemu smo detaljnije pisali u blogu o kvaliteti oglasa na Facebooku.

Ovo se naziva procesom optimizacije oglasa za koji potrebno uspoređivanje i mjerenje rezultata oglasa po određenim varijablama kao što je CTR (click through rate), CPC (cost per click), CPM (cost per mile) i CPP (cost per purchase).

Napredno oglašavanje na Facebook Ads platformi

Facebook Ads platforma omogućuje kreiranje specifičnih evenata koji su posebno prilagođeni za vašu web stranicu. To omogućuje napredno oglašavanje u vidu kreiranja dodatnih oglasa za svaki prilagođeni event.

Što su specifični eventi (custom events)?

Specifični eventi su radnje koje se obavljaju na vašoj web stranici i kojima možete dati jedinstveni naziv koji predstavlja radnju koja se odvija.

Primjer prilagođenog eventa može biti pregled određene kategorije proizvoda ili određenog proizvoda na stranici. Ako koristite Google Tag Manager, eventi se mogu dodatno prilagoditi putem custom evenata koji mjere do kojeg dijela stranice je korisnik došao – npr. 20%, 50% ili 90% pregleda odredišne stranice i onda na osnovu toga prilagoditi poseban oglas za svaki custom event.

Ako koristite CMS rješenja kao što su WordPress, Joomla, Wix ili Shopify, uz pomoć određenih pluginova moguće je  automatski podesiti standardne evente za Facebook Ads. 

Budući da većina današnjih web rješenja koristi WordPress platformu, Facebookov službeni dodatak za WooCommerce može pomoći u integraciji webshopa i omogućiti postavljanje eventova za sve korisnike koji nisu upoznati s kodiranjem ili strukturom izrade web stranice.

Što je specifična publika (custom audience) i napredno targetiranje?

Iskusnim marketing stručnjacima nisu dovoljne standardne opcije segmentacije publike po godinama, spolu, interesu, lokaciji i jeziku te posežu još dublje i dalje kada žele precizno prepoznati i targetirati svoju ciljnu skupinu.

Facebook Pixel nam omogućava plasiranje oglasa prema svim posjetiteljima web stranice te onima koji su na njoj napravili određenu aktivnost. To se ne odnosi samo na posjetitelje web stranice općenito, već i na posjetitelje određenih stranica i kategorija ili ljude koji su već pregledali određeni dio naše video reklame.

Na osnovu dobivenih podataka možemo kreirati specifičnu publiku i prema njoj usmjeriti poseban tip oglasa ili na Facebooku tražiti sličnu publiku po određenim aktivnostima (Lookalike audience). 

Ovo je moćan alat koji imate zahvaljujući Pixelu. Na osnovu podataka koje je Pixel prikupio, Facebook sam traži ljude slične njima i plasira im vašu reklamu. Nadalje, kroz targetiranje možete i dodatno suziti potencijalnu publiku na osnovu lokacije, spola ili godina, a sve ostalo će Facebookov algoritam učiniti sam.

Praćenje konverzija

Ukoliko želimo točno i detaljno saznati koliko smo imali prodaja od plaćenog oglašavanja postoji veliki broj opcija i varijabli za praćenje i objašnjenje rezultata.

Mjerenje konverzija i optimizacija koriste sljedeću formulu za izračunavanje stope konverzija.

Ako na stranicu dolazi 1000 ljudi dnevno, od čega kupi njih 10, kaže se da je conversion rate (postotak konverzije) 1%. 

Broj kupnji određenog proizvoda / Broj posjeta odredišne stranice * 100 = stopa konverzije ( % )

Posao marketinga je pokušati povećati conversion rate, korištenjem raznih metoda, a sam proračun je dostupan u okviru Facebook Ads managera kada se namjesti prilagođeni prikaz kolona i rezultata unutar sučelja.

Bez adekvatnog znanja i iskustva možete uložiti velike količine novca u oglašavanje bez pozitivnog povrata u prihodima.

Najbolji način za postizanje optimalnih rezultata u oglasnim kampanjama i ostvarenje poslovnih ciljeva je prepuštanje marketing aktivnosti stručnjacima za oglašavanje na društvenim mrežama koji će na osnovi višegodišnjeg iskustva najoptimalnije uložiti vaš novac i omogućiti vam višestruke povrate u prihodima.

Ako trebate marketing tim koji će vam pomoći u ostvarenju vaših poslovnih ciljeva, javite nam se i složit ćemo paket oglašavanja prilagođen prema vašim potrebama i zahtjevima.

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas