Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Što je Wireframe i zašto je važan?

Wireframe je pojednostavljeni prikaz budućeg dizajna koji pokazuje osnovne elemente stranice. Ti elementi nisu interaktivni i ne pokazuju previše detalja pa dolazimo do pitanja zašto onda uopće koristiti wireframe?

 

Odgovor je vrlo jednostavan. Recimo da ste dobili zahtjev za izradom stranice i odmah se bacili na posao. Palite Photoshop i napravite dizajn koji izgleda vrhunski. Klijentu se sviđa dizajn, ALI… nekako mu ne odgovara kako ste sekciju „Naša priča“ stavili s desne strane, a on ju baš želi s lijeve. Također, ne sviđa mu se princip navigacije (za koju je Vama trebalo nekoliko sati kako bi riješili kompliciranu strukturu koja vas je mučila).

Možete uvidjeti problem? Sada Vam treba duplo ili čak troduplo više vremena kako bi svaki layer postavili na odgovarajuće mjesto i napravili sve dodatne izmjene koje klijent iziskuje od Vas.

Koristeći wireframe stvarate jednostavnu strukturu i prikaz funkcionalnosti koje buduća stranica nudi, a kao takvog lako ga je izmijeniti po potrebama i zahtjevima klijenata.

Važno je zapamtiti da wireframe ne bi trebao definirati finalni izgled

stranice već pokazati kako će stranica funkcionirati.

 

Ukoliko smo Vas uvjerili da je ovo pravi način za početak dizajniranja, vjerojatno se pitate: „A koje elemente trebam koristiti ako već ne radim krajnji dizajn?“

Na što bi Vam mi odgovorili da su prava pitanja koja si trebate postaviti ova:

 

Što će točno biti prikazano na stranici?

(sadržaj)

Kako rasporediti elemente koje stranica treba sadržavati?

(struktura)

Kako će se ti elementi prikazati u položaju, označavanju i veličini?

(hijerarhija)

Kako će ti elementi djelovati u interakciji s korisnikom?

(ponašanje)

(*you’re welcome)

Nakon što ste našli odgovore na ova pitanja započinje proces izrade wireframe-a koji možete odraditi na dva načina:

1. Skica
Skromnija, ali po nekim mišljenjima privlačnija verzija wireframe-a jer prikazuje klijentu da je proces izrade u tijeku te da mogu kritizirati i slobodno manipulirati elementima i položajima.

2. Digitalni
Ovaj tip wireframe-a daje više formalni i sofisticiraniji izgled te ide korak dalje pomoću nekih osnovnih elemenata dizajna. Klijentu pokazuje osjećaj izgleda buduće web stranice i pomaže onim vrstama klijenata koji teško mogu zamisliti gotov proizvod s prvim tipom wireframe-a (skicom).
Ukoliko ste do sada već radili na nekom dizajnu mogli ste shvatiti da nema najboljeg alata koje biste mogli koristiti. Kao dizajneru najbolje Vam je naći alat/način koji VAMA najbolje odgovara i s kojim ćete doći do najbržih rezultata.

 

Na kraju krajeva najbitnije je da vjerujete svojoj dizajnerskoj

intuiciji i budete neustrašivi sa svojim idejama.

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas