Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

TikTok marketing? Nova strategija koju treba probati?

Voljeli ga ili “hejtali”, TikTok se u samo nekoliko godina popeo na sam vrh ljestvice najpopularnijih aplikacija.

Kao i kod ostalih aplikacija koji steknu velik broj korisnika postavlja se pitanje: “Je li TikTok marketing nova poslovna strategija koju treba isprobati?

TikTok kao društvena mreža ili kreativna platforma, kako je popularno nazivaju, nije baš tako nova, počela je s radom u rujnu 2016. osnovana od strane kineske firme ByteDance

Izdvaja se od ostalih društvenih mreža po specifičnom sadržaju – kratki video s dodatkom glazbe, filtera i mnogih drugih funkcija.

Oko 90% korisnika TikToka su mlađi od 30 godina te ako imate proizvod ili uslugu koja je namijenjena ovoj starosnoj skupini onda sigurno vrijedi probati, s obzirom na to da popularnost ove mreže raste iz dana u dan i da je u veljači 2021. dosegao milijardu korisnika u više od 150 zemalja.

Porast korisnika TikToka

TitTok trend

Izvor: https://www.businessofapps.com/data/tik-tok-statistics/

 

Mlađe korisnike koji se nalaze na TikToku ne zanimaju ozbiljne teme, već isključivo zabava koja je i primarni motiv boravka na ovoj mreži. Također, klasične reklame kakve viđamo na Instagramu i Facebooku ovdje ne prolaze nikako!

Ovdje se prije svega misli na kratki video koji bi napravili za Facebook ili Instagram.

Kreiranje oglasa potrebno je usmjeriti i prilagoditi sadržaju TikToka. To znači da proizvod ili usluga nikako ne smiju biti u prvom planu. Prakticira se meme, tutorial ili challenge opuštenog, smiješnog i zabavnog karaktera s ciljem da se ne prekida korisničko iskustvo dok scrolla i konzumira sadržaj.

Široku publiku, veliki broj pregleda i reakcija je moguće doseći isključivo viralnim video sadržajem, to je ono što je ključ uspjeha na ovoj društvenoj mreži.

Ako nikad niste koristili TikTok u videu pogledajte kako izgledaju TikTokovi s najvećim brojem pregleda iz 2020 godine.

Bitna razlika u odnosu na ostale društvene mreže je da mali broj pratitelja na ovoj platformi nije ograničavajuć faktor u dosegu/viralnosti vašeg videa.

Kako radi TikTok algoritam?

Video se postavlja s #hashtagovima i glazbom koja se koristi, a zatim se objavljuje na TikTok stranici For You što je najsličnije explore feedu na Instagramu. Na tom mjestu se prikazuje sadržaj koji je u trendu.

Kada netko od korisnika klikne na određen sadržaj, algoritam zna da baš taj sadržaj privlači pažnju te ako se isto događa postotno većem broju korisnika, TikTok takav sadržaj nastavlja prikazivati još većem i većem broju korisnika i tako video može postići viralnost.

Kada isto ovo pogledamo iz drugog kuta, ako video objava nije zanimljiva korisnicima i ne privlači pažnju, ona se prestaje prikazivati na For You stranici.

Ovo se naziva engagement rate i dobiva se jednostavnim omjerom broja prikaza i broja interakcija. Što je veći broj interakcija na određenom broju prikaza, to je veća šansa da video dosegne veliki broj korisnika.

Druga jako bitna stavka za rangiranje sadržaja na ovoj mreži je trend koji se kod korisnika mijenja skoro brzinom svjetlosti. Ono što je prošlog mjeseca bilo u trendu te jako viralno i popularno, danas uopće ne mora privlačiti pažnju ili je jednostavno prezasićeno i korisnici žele nešto novo.

TikTok popularnost preko noći

Nije nemoguće da neki video sadržaj objavljen ranije, koji nije privukao veliku pažnju, odjednom postane viralan. Izbor glazbe u videu tome može doprinijeti tako što glazba koja je korištena u starom videu u tom trenutku nije bila u trendu, a sada je jako popularna i TikTok automatski taj video stavlja u prvi plan kako bi se ispratio rastući trend.

Lokacija je jako bitna!

TikTok kao i većina aplikacija na smart telefonima koristi našu trenutačnu GPS lokaciju i po njoj je određeno kakav ćemo sadržaj dobivati na For You stranici. Tako lokalni TikTokeri dolaze u prvi plan.

Influencer marketing

Izbor influencera na TikToku je potpuno legitiman način promocije brenda, proizvoda ili usluge. Tim više, ako mjerimo efekat promocije, ovdje dolazimo do sjajnih rezultata a time reklama i nije u pravom smislu te riječi – reklama, nego preporuka ili review od strane uticajne osobe koja već kreira svoj sadržaj na TikToku i ima izgrađenu strukturu pratitelja.

Najpopularnija influencerica na TikToku trenutačno je Charli D’Amelio iz Sjedinjenih Američkih država i broji 114 milijuna pratitelja. https://www.tiktok.com/@charlidamelio 

Popularnost TikToka nije zaobišla ni Hrvatsku, neki od najpopularnijih profila su:

Sandi Hadžić https://www.tiktok.com/@sandipego koji broji 574.4 tisuće pratitelja i preko 41 milijun lajkova. 

Kristijan Iličić koji u svojim videima prikazuje avanture iz neobičnih dijelova i država iz cijeloga svijeta i broji 146.3 tisuće pratitelja i 2.9 milijuna lajkova. https://www.tiktok.com/@kristijanilicic 

Borna Rastović pod nazivom osamrastadevet, jedan od omiljenijih TikTokera mlađe generacije koji na svom TikTok profilu broji preko 552.9 tisuća pratitelja i 34.8 miljuna lajkova. https://www.tiktok.com/@osamrastadevet 

*Podaci iz svibnja 2021

Kako naći idealnog influencera?

Tiktok je kreirao TikTok Creator Marketplace, mjesto na kojem se susreću brendovi i creatori na TikToku. Više o njemu pronađite na sljedećem linku https://creatormarketplace.tiktok.com/

Plaćeno oglašavanje na TikToku

Ova vrsta oglašavanja nije omogućena za sve države, uključujući i Hrvatsku, ali polako se pripremamo za tu mogućnost, a prema određenim informacijama vjerojatno već i ove godine.

Države i teritoriji na kojima je omogućeno plaćeno oglašavanje su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Španjolska, Italija, Njemačka, Južna Koreja, Rusija, Japan, Tajland, Malezija, Vijetnam, Indonezija, Singapur, Egipat, Turska, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Više o lokacijama možete pronaći na službenoj stranici.

Placement oglasa

Dostupna mjesta za videooglase od 5 do 15 sekundi, s CTA-ovima na vanjske veze ili na “challenge hashtags” unutar aplikacije, što je izvrsna prilika za angažman. Oglasi se kupuju po CPC (cijena po kliku) ili oCPC (optimizirana cijena po kliku). oCPC oglasi optimizirani su za ciljanje korisnika s najvećom vjerojatnošću za konverziju.

TikTok oglasi se mogu ciljati na temelju dobi, mjesta, jezika, operativnog sustava i interesa. Dostupne su i lookalike publike.

Za oglašivače je dostupan i TikTok pixel koji služi za remarketing jako slično Facebook-ovom pixelu.

Mjesta na kojima se pojavljuje reklama 

  • Feedu “For you” stranice
  • Dok se otvara aplikacija preko cijelog ekrana. 
  • Na #discover strani, gdje reklamom treba potaknuti ljude da probaju vaš challenge
  • Brand stickeri

TikTok video creator

Ovaj alat se nalazi u aplikaciji i pruža predloške slika i video zapisa za prilagodbu oglasa. Postoji više besplatnih pozadinskih glazbenih predložaka koji se mogu primijeniti na oglas kako bi bio zanimljiviji.

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas