Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Traffic vs Conversion kampanje

Facebook Ads platforma nudi 3 osnovna cilja oglašavanja: awareness, consideration i conversion. Svaki od ovih ciljeva koristi drugačiji algoritam za plasiranje oglasa ciljanoj publici.

Upravo te razlike, razlozi su zašto poneki oglasi ne ostvaruju prodaju unatoč velikom dosegu, a ostali uz manji broj klikova ostvare veću prodaju.

Zato smo odlučili objasniti razlike oglašavanja putem FB Ads platforme te odgovoriti na pitanja: kako odabrati kampanju ovisno o postavljenim ciljevima i kako povećati prodaju putem Facebook Ads platforme?

Ciljevi oglašavanja

Awareness

Kampanje u ovom cilju su najpovoljnije za oglašavanje, točnije za mali iznos uloženog oglas može imati veliki doseg, no to ne garantira i veliku prodaju, a moguće je da prodaja i izostane. Zašto onda koristiti ove kampanje?

Ako želite najaviti izlazak novog brenda ili proizvoda na tržište, obavijestiti korisnike o skorom otvaranju fizičke prodavaonice, preporučujemo Reach ili Brand Awareness kampanje koje su sadržane unutar Awareness cilja.
Mi ih češće koristimo prije otvaranja webshopova, kod manjih brendova za koje korisnici još nisu čuli, kod lokalnih događaja koje oglašavamo i slično. 

Consideration 

Ako želimo potaknuti određene aktivnosti korisnika društvenih mreža Facebook i Instagram, izabrat ćemo kampanje unutar ovoga cilja:

  • Traffic kampanja – s ciljem privlačenja korisnika k web stranici
  • Engagement kampanja – povećava interakciju s korisnicima
  • App Install – preusmjerava korisnike k trgovini za skidanje aplikacija
  • Video Views za povećanje broja pregleda videa
  • Lead kampanje za generiranje leadova (potencijalnih kupaca)
  • message).povećava broj upita putem poruka u Messenger ili WhatsApp (message). 

Više o vrstama oglašavanja možete pročitati u našem blogu.

Iznad navedene kampanje unutar Consideration cilja često su korištene,a donose i prodaje, no ne znatne jer sam cilj kampanje i nije prodaja nego promet k web stranici i/ili određene aktivnosti.

Conversion

Kampanje unutar ovog cilja odnose se na ispunjavanje unaprijed zadanih konverzija/ciljeva. Razvrstavaju se na: Conversions, Catalogue Sales i Store Traffic kampanje. Skuplje su od ostalih, prethodno spomenutih kampanja, imaju manji broj prikaza oglasa i posjeta web-u te zahtijevaju određene uvjete za korištenje.

Zašto onda platiti više?

Slično kao prodavaonica u centru grada u odnosu na prodavaonicu na periferiji. U centru grada unatoč skupljem najmu, postoji i puno veća mogućnost prodaje.  Tako i conversions kampanje unatoč višoj cijeni, daju puno bolje rezultate ukoliko je postavljen osnovni cilj kupovina.

Conversion grupa oglašavanja spada u napredno oglašavanje i osnovni uvjet za korištenje ove grupe oglasa je dodan Facebook Pixel na web stranici (detaljnije o Facebook pixelu u našem blogu).

Potom je potrebno dodati određene event kodove za praćenje aktivnosti na stranici. Neki od ponuđenih event kodova su: praćenje pretraga korisnika na stranici, dodavanje u košaricu, praćenje odabira proizvoda (npr određene boje ili veličine koje kupac pretražuje) i slične aktivnosti koje mogu dati ključne informacije za analizu, prilagodbu oglasa i retargeting.

Osim ponuđenih evenata, Facebook Ads platforma omogućuje kreiranje dodatnih eventa prilagođenih posebno za vašu web stranicu. Nastavno, to omogućuje napredno oglašavanje u vidu kreiranja dodatnih oglasa za svaki prilagođen event, što je opširnija tema za jedan od budućih blogova. 

Koji je cilj vašeg oglašavanja putem Facebook Ads platforme?

Koji je cilj vašeg oglašavanja

Na izresku iznad navedeni su svi spomenuti ciljevi unutar kojih se postavljaju željene kampanje.

Traffic vs Conversion

Facebookov algoritam za conversion kampanje bazira se na dugogodišnjem učenju ponašanja njegovih korisnika i obradi velike količine podataka te je svakim danom sve savršeniji u svom plasiranju oglasa prema idealnom kupcu.

Tajna ovog algoritma je da se sadržaj kampanje prikazuje isključivo korisnicima koju su već kupovali na webshopovima i samim time znatno povećava šansu za prodajom uz obavezno kvalitetno napravljeno targetiranje po interesima.

Na više primjera uspoređivali smo učinkovitost conversion kampanje s ciljem kupnje i klasičnu traffic kampanju – najčešće korištenu iz Consideration grupe kampanja.

tablica za blog

Iznad prikazana usporedba korištena je u navedenim kampanjama uz iste interese, dnevni budžet i sadržaj te u istom vremenskom intervalu.

Na osnovu mjerenja zaključili smo da traffic tip kampanje ne daje rezultate u prodaji putem webshopa, bez obzira na povoljniju cijenu klika i veći broj posjeta webshopa.

Metrika koja je najbitnija kod svih conversion kampanja je ROAS (Return on ad spend). Ova metrika nam opravdava potrošen novac na određenu kampanju i predstavlja omjer uloženog i dobivenog na razini cjelokupne kampanje. Mjeri se tako što se ukupan prihod od prodaje proizvoda ili usluga na webshopu podijeli s ukupnim troškovima kampanje. Facebook Ads manager nam pri kreiranju kampanja daje mogućnost postavke minimalnog ROAS-a za conversion kampanje. 

Ako imate webshop i trošite novac na oglašavanje, a prodaja vam nije na zadovoljavajućoj razini, naš stručni marketing tim vam je na raspolaganju za sva pitanja i pomoć u realizaciji poslovnih ciljeva i povećanja prodaje putem webshopa.

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas