Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Presudan faktor – korisničko iskustvo

Da bi uspjeli u svom naumu stvaranja zadovoljnog klijenta, kao i korisnika koji će ju koristiti, vaša web stranica mora imati privlačan, efikasan i na kraju krajeva funkcionalan dizajn. Pristupačnost je sve u današnje vrijeme, uz dolazak novih tehnologija i principa rada vrlo je važno prezentirati novosti na način koji će shvatiti svi korisnici – i profesionalci i amateri.

„User friendly“ dizajn stavlja naglasak na korisničko iskustvo iliti UX („User experience“), no što on konkretno znači za korisnika jest osjećaj koji on prima, odnosno način na koji doživljava izrađeni sistem – bio on web stranica, web aplikacija ili pak neki desktop software. U današnje vrijeme dobar dizajn jednostavno nije dovoljan. Kako tehnologija napreduje stvara se potreba za što boljom funkcionalnosti, a to je ono što UX predstavlja. Više se obraća pozornost na interakciju korisnika jer u današnjem užurbanom svijetu većina korisnika dolazi na web stranicu s određenim ciljem – u što kraćem roku pronaći ono što ih zanima.

Iz tog razloga vrlo je važno bitne informacije istaknuti i dati korisniku dobro strukturiran i relevantan sadržaj već na samom početku stranice. Naravno, uz sve to trebate paziti da sve što želite uputiti korisniku putem teksta bude jednostavno i razumljivo, zato što korisnik ima vrlo kratak attention span, odnosno period pozornosti. U tome nam znatno pomaže vizualna hijerarhija – različiti tipovi i veličine fonta mogu uvelike pomoći korisniku da shvati namjenu nekog tekstualnog sadržaja.

Kako bi što bolje shvatili što korisniku treba vrlo je važno da kod kreiranja web stranice vidite stvari iz korisničke perspektive, odnosno, počnite od toga da se stavite u njihove „cipele“ : Što bi vas zanimalo? Koje stvari želite vidjeti odmah pri ulasku na stranicu? Koje informacije su relevantne i bitne te trebaju biti istaknute i pristupačne? Uz sve to morate razmisliti o tome da postoje razne vrste ljudi koji možda ne razmišljaju na način koji vi razmišljate. Zato je vrlo bitno znati u kojim okvirima i za koju populaciju stvarate određeni sadržaj.

Radeći sve to vi postajete UX dizajner, odnosno zbližavate se s klijentima na takav način da vidite stvari iz njihove perspektive.
Sada je vrijeme da to prenesete „na papir“ izradom wireframe-a. Suprotno početnom mišljenju on nije samo besmislen skup sivih blokova, iako na prvi pogled izgleda upravo tako. Wireframe je osnova dizajna i sadržava prikaz za svaki važan dio konačnog proizvoda te uvelike olakšava daljnje dizajniranje stranice.

Za kraj je bitno istaknuti da je UX dizajn od presudnog značaja za prilagođavanje novih ideja i koncepta, ali važno je da korisnici imaju ideju kako koristiti te nove tehnologije jer kako se one razvijaju neki mogu ostati zbunjeni. Na vama je da prijeđete taj jaz uz pomoć UX dizajna.

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas