Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Zašto Facebook bilježi vaše aktivnosti?

Zašto Facebook bilježi vaše aktivnosti?

Ukoliko se bavite Facebook oglašavanjem ili to uskoro planirate, sastavni dio vaše svakodnevice treba uključivati korištenje Facebook Pixel-a. Ovaj alat daje informacije koje vam uvelike mogu pomoći u poslovanju i prodaji. Pitate se kako? Odgovor saznajte u nastavku.

Facebook Pixel je kod koji se kreira putem Facebook Event Manager-a i potom kopira na web stranicu. Koraci i upute mogu se pronaći na Facebook business podršci.

Služi za prikupljanje podataka o posjetama na web stranici i povezivanje posjetitelja s bazom korisnika Facebooka. Pokretanjem kolačića prate se korisnici pri interakciji s web stranicom i Facebook objavama. Na ovaj način Facebook Pixel omogućuje vam uvid u ponašanje korisnika nakon što pregledaju vaš oglas, neovisno jesu li spojeni preko računala ili mobitela. Važno je napomenuti da pixel može prikupljati podatke čak i ako niste aktivni na Facebooku već samo logirani na Facebook na mobitelu ili računalu.

Osnovne funkcije korištenja Facebook Pixela:

      Praćenje konverzija – pixel prikuplja podatke o radnjama posjetitelja od trenutka kada isti dođu na stranicu. Uz pomoć tih informacija, ovisno o grupi radnji (npr. pretraživanje, dodavanje na listu želja, kupovina) koje su zabilježene, planiraju se različite kampanje te se na osnovu toga mogu kreirati relevantniji oglasi.

      Facebook analitika – pixel prikuplja podatke o konverzijama ostvarenim na web stranici kao o posjetama određenim stranica na vašem webu slično kao Google Analytics samo u pojednostavljenom obliku. Prikupljeni podaci pružaju informacije o ostvarenim rezultatima u određenom vremenskom periodu (npr. o broju prodanih proizvoda putem web shopa).

      Remarketing – pixel pomaže i pri preciznijem targetiranju ciljne publike. Npr. kada konverzija izostane, odnosno posjetitelj ne ostvari određene radnje, od prikupljenih informacija o posjetitelju putem pixela može se postaviti kampanja prema tom posjetitelju. Također, iz informacija o posjetiteljima koji su ostvarili konverzije mogu se napraviti ciljne skupine sa sličnim interesima, lookalike audience.

      Optimizacija kampanja – Facebook pixel koristi se za „bidanje“ u plaćenim kampanjama, gdje je cilj skupiti što više konverzija. Facebook s tako dobivenim podacima prikazuje oglase samo onim korisnicima koji će ciljane radnje najvjerojatnije i dovršiti.

Prikupljanje podataka pomoću Facebook Pixela

Osnovni Facebook Pixel, koji prati aktivnosti na web stranici, postavlja bazu za praćenje ostalih, odnosno naprednijih aktivnosti. Ovaj kod potrebno je instalirati na svaku podstranicu web stranice.

Prikupljanje podataka pomoću Facebook pixela omogućeno je na manualni i predefinirani način. Manualni način prilagođava analizu specifično za neko poslovanje; pruža detaljniju analizu, no zahtijeva dodatna proširenja aktivnosti (koda). Ukoliko želite detaljnije informacije, isto je moguće dobiti proširivanjem koda pomoću parametara. Unaprijed definirani način, postavljen je od strane Facebooka za standardne aktivnosti praćenja i optimizacije kao što su pretraživanje, dodavanje na listu želja, kupovina i slično. Ovaj način ne zahtijeva dodatne aktivnosti.

Pogodnosti korištenja Facebook Pixela u poslovanju

Nakon što pojedinac klikne na Facebook oglas, odnosno objavu, isti dolazi na web stranicu a Facebook Pixel bilježi svaku njegovu radnju napravljenu na web stranici. Radnje posjetitelja na web stranici potom se koriste za kreiranje i provođenje marketinških strategija.

Još jedna od prednosti korištenja Facebook Pixela je integracija e-trgovine i Facebooka. Kada neki proizvod želite oglašavati na Facebooku, uz pretpostavku da isti već imate u svom web shopu, prije svega potrebno je putem plugin-a povezati prodaju na web shopu i Facebook. Za to možete koristiti neke od platformi koje podržavaju e-prodaju i moguće ih je povezati putem Facebooka. To su: Shopify, Big Commerce, 3dcart,  Magento, OpenCart, Storeden i WooCommerce. Nakon integracije moguće je kupovati putem Facebooka u kategoriji shop te kupcima nuditi katalog proizvoda, kao i kupovinu direktno putem Facebook oglasa.

Što prije počnete koristiti Facebook Pixel u poslovanju to bolje. Nemojte čekati i odgađati..svaki dan kad ne koristite Facebook Pixel je dan u kojem nemate potpuni uvid i kontrolu u isplativost ulaganja u oglašavanje na društvenim mrežama ni informacije o posjetiteljima vaše web stranice.

Tražite marketinški tim koji će kroz provođenje marketinga na društvenim mrežama unaprijediti vaše poslovanje? Kontaktirajte nas!

Svidjelo vam se što ste pročitali? Pogledajte i naše ostale blogove.

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas