Ofir logo Moon Ofir blog
Moon

Zašto preporučujemo Inbound marketing?

Strategija kojom se potrošačima prenosi poruka na način i kroz sadržaj koji oni smatraju korisnim naziva se Inbound marketing. Tako će, na primjer,  strategijski napisan blog reći potencijalnom kupcu puno više nego klasičan oglas. S druge strane Outbound marketing uključuje dobro poznate oblike oglašavanja, poput reklama na TV-u ili pop-up reklamnih prozora te sličnih prekida u radnjama potrošača.

Dugi niz godina Outbound metode oglašavanja vladaju kanalima kako tradicionalnog, tako i digitalnog marketinga. Koristeći push metode, Outbound marketingom se više ili manje agresivno – napada potrošače koji su već razvili imunitet na takve metode oglašavanja.

Može se reći da su na strategiju Outbound marketinga, potrošači razvili vlastite antistrategije. Kako bi izbjegli reklame koje ih samo smaraju, prebacuju programe na TV-u ili stanice na radiju. Uključuju različite add-blockere na računalu, a na pop-up bannere i razne plakate na ulici i tako su već oglušili.

Outbound vs. Inbound marketing

Tradicionalni pristup oglašavanju koje koristi Outbound marketing, dakako, daje rezultate, nerijetko čak i brže nego Inbound marketing. Zašto onda ovaj široko zastupljen način oglašavanja, zamijeniti Inbound marketingom?

outbound-vs-inbound
Iako se u klasičnom marketingu koristi puno duže, Inbound marketing postaje zastupljeniji tek razvojem Interneta. Ne opterećujući potrošače, primjenom Inbound marketinga, nastoji se zavrijediti, a ne kupiti pažnja. Koristeći metode pull marketinga, privlači potencijalne potrošače korisnim, zabavnim i informativnim sadržajima. Potencijalni kupci naposljetku sami dolaze.

Sadržaj i pogodnosti Inbound marketinga

Kampanje koje se lansiraju Inbound oglašavanjem, organski imaju veći potencijal dosega (Reach) i daju dugoročnu vrijednost. Na primjer SEO usklađen tekst angažirat će potencijalne kupce, povezujući ih s korisnim sadržajem koji oni pretražuju i potražuju. 

Sadržaj Inbound marketing strategije

Osim spomenutih informativnih i korisnih blogova, Inbound marketing služi se različitim sadržajem kojim nenametljivo ostvaruje ciljeve. Na primjer, različitim webinarima, videima, e-knjigama, SEO tekstovima i kampanjama na društvenim medijima, nudi puno više prostora za organski doseg i povoljnije oglašavanje. Također, ostvaruje se veća povezanost, dvosmjerna komunikacija i prisniji odnos s potencijalnim kupcima.

Koristan, zabavan i informativan sadržaj stvara dugoročnu vrijednost. Poput mamca privlači potencijalne kupce, dajući im informacije kada god ih potražuju, posebno ako je takav sadržaj pozicioniran na tražilicama. 

Inbound oglašavanje zahtijeva više truda i analize u usporedbi s Outbound oglašavanjem, što je svojevrsni izazov, ali je dugoročno svakako učinkovitiji.  

Dosegom potencijalnih kupaca koji su već napravili prvi korak prema kupnji, Inbound marketing ističe svoju prednost. Umjesto Outbound pristupa kojim se reklame postavljaju ondje gdje se pretpostavlja da će ih kupci pronaći, Inbound pristup privlači potrošače koji su u potrazi za informacijama vezanim uz proizvode koji se promoviraju.

Kao ljubitelji svega neustaljenog, dinamičnog i konstruktivnog, volimo koristiti Inbound marketing strategije i predstavljamo ih klijentima koliko god je to moguće i prihvatljivo. Ako vas zanima neki od navedenih pristupa oglašavaju, javite nam se i rado ćemo razviti strategiju te organizirati plan za oglašavanje vaše djelatnosti. 

Moon

Lansiraj sada!

Kontakirajte nas Kontakirajte nas